Agenția de Transplant lansează un sistem informațional

  • 26 Februarie 2013 13:46
Agenția de Transplant lansează un sistem informațional

La Chișinău a fost lansat un sistem informațional dedicat persoanelor care au nevoie de transplant de organe.

Este vorba despre o bază de date care va permite determinarea mai rapidă a gradului de compatibilitate dintre donator și beneficiar și supravegherea acestora după efectuarea transplantului. Sistemul este gestionat de Agenția de Transplant care intenționează să promoveze transplantul de la donatori decedați, pentru a le oferi mai multe șanse celor care au nevoie de asemenea operații.

După ce în Republica Moldova au fost reluate operațiile de transplant, în cazul celor câteva interveții de acest gen, au fost utilizate organe donate de rudele pacienților. Totuși, lista celor care așteaptă un transplant este de câteva sute de persoane și nu toți bolnavii au rude care să le doneze organe, încât transplantul de la donatori decedați ar fi o soluție, susține directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.

Autoritățile asigură că această bază de date va fi securizată și va oferi mai multe oportunități celor care au nevoie urgent de  transplant. Igor Codreanu:

Sistemul informațional îi va permite oricui să depună o cerere în care refuză să îi fie donate organele, după deces. Până acum rudele hotărau în privința prelevării de organe ale celor decedați.

Peste 500 de pacienți sunt tratați în prezent prin dializă, dintre care 200 se află pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi. Alți 80 de pacienți așteaptă un transplant hepatic. Primul transplant de ficat a fost efectuat în Republica Moldova acum 4 zile. Potrivit directorului Agenției de Transplant , pacienta, o femeie de 53 de ani, dar și donatorul care este fiul acestei, își revin după operație, în cazul ambilor înregistrându-se o dinamică pozitivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău