Africa nu este pregătită pentru un al treilea val al pandemiei, livrările de vaccinuri sunt aproape întrerupte (OMS)

  • 03 Iunie 2021 18:55
Africa nu este pregătită pentru un al treilea val al pandemiei, livrările de vaccinuri sunt aproape întrerupte (OMS)

Afectată de o nouă creștere a cazurilor de COVID-19, Africa, unde livrările de vaccinuri sunt aproape blocate, nu este pregătită să facă față unui al treilea val al pandemiei, a avertizat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP.

''Multe spitale și clinici din Africa sunt departe de a fi pregătite să facă față unei creșteri drastice a numărului de pacienți cu boli grave'', a avertizat dr. Matshidiso Moeti, directoare regională a OMS, adăugând în timpul unei conferințe de presă online că ''amenințarea unui al treilea val este reală și crescută''.

Africa are oficial mai mult de 4,8 milioane de cazuri de COVID-19 și 130.000 de decese, potrivit OMS, 2,9% din cazurile globale și 3,7% din decese.

Potrivit unui sondaj efectuat de organizație în luna mai, echipamentele și personalul medical esențiale necesare pentru îngrijirea pacienților grav bolnavi de COVID -19 sunt extrem de insuficiente în multe țări de pe continentul african.

Din 23 de țări, majoritatea au mai puțin de un pat la terapie intensivă la 100.000 de locuitori și doar o treime dintre ele au ventilatoare mecanice. În comparație, țări precum Germania sau Statele Unite au mai mult de 25 de paturi la 100.000 de locuitori.

''Tratamentul este ultima linie de apărare împotriva acestui virus și nu ne putem permite să cadă'', a subliniat dr. Moeti, solicitând o mai bună dotare personalului din spitale și medical.

În ultimele săptămâni, continentul african a înregistrat o creștere a cazurilor de contaminare. Africa de Sud, oficial cea mai afectată țară de pe continent, a înăsprit restricțiile sanitare și are de acum peste 1,6 milioane de cazuri, cu 56.439 de decese.

În Uganda, numărul cazurilor a crescut cu 131% într-o săptămână, cu focare de infecții în special în școli și o creștere a cazurilor în rândul angajaților din domeniul sănătății. Angola și Namibia înregistrează, de asemenea, o recrudescență a cazurilor de COVID-19.

În același timp, continentul se confruntă cu o penurie de vaccinuri, iar livrările sunt aproape blocate pe continent, potrivit OMS, care speră în noi livrări de vaccinuri în lunile următoare prin programul COVAX, în special livrarea a 80 de milioane de doze din Statele Unite.

Doar 2% dintre africani au primit până în prezent cel puțin o doză de vaccin, în timp ce 24% din populația lumii este acum vaccinată. Șase țări nu au recurs încă la vaccinare, dintre care patru sunt în Africa: Tanzania, Burundi, Ciad și Eritreea.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău