AFP | Scenarii ale Brexit-ului după respingerea în Parlamentul de la Londra a treia oară a acordului lui May

  • 31 Martie 2019 15:35
AFP | Scenarii ale Brexit-ului după respingerea în Parlamentul de la Londra a treia oară a acordului lui May

Deputații britanici au respins vineri, pentru a treia oară, Tratatul retragerii încheiat în noiembrie între Londra și Bruxelles, cu 344 de voturi la 286, relatează AFP, citată de News.ro, care prezintă scenariile Brexitului în urma acestei înfrângeri dure a Theresei May.

Implicațiile acestui vot sunt ”grave”, a declarat premierul conservator Theresa May, în această zi în care urma, inițial, să aibă loc ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE). Ea a subliniat că scenariul implicit este de-acum un Brexit fără acord - un „hard Brexit”.

Însă nu doar un Brexit fără acord este pe masă, ci toate scenariile sunt posibile.

UN „HARD BREXIT”

Londra are termen până la 12 aprilie să propună UE o soluție alternativă. Altfel, regatul va ieși din UE fără acord la aceaastă dată.

Regatul ar pune astfel capăt - fără o perioadă de tranziție și fără vreun plan cu privire la viitoarea relație cu Uniunea - celor 46 de ani în care a fpcut parte din UE, ieșind peste noapte din piața unică și uniunea vamală. Scenariul este temut de mediile economice.

Cele două părți și-au intensificat, în ultimele luni, pregătirile în vederea acestei eventualități.

Însă deputații au respins - a doua oară - acest scenariu, miercuri, iar Theresa May îi este ostilă, la rândul său.

O AMÂNARE ÎNDELUNGATĂ

Liderii UE au deschis posibilitatea unei îndelungate amânări, dacă acordul retragerii nu este adoptat, dar cu condiția ca în acest răstimp să aibă loc o schimbare semnificativă.

Theresa May a spus miercuri, la 27 martie, că nu se va afla în post pentru a purta noi negocieri. În acest caz, un nou Guvern, cu alte linii directoare ar redeschide negocieri cu Bruxellesul.

O amânare îndelungată ar urma să aibă loc cel puțin până la sfârșitul lui 2019, a avertizat Comisia Europeană (CE), și este necesar să fie aprobată de Cei 27. Ea implică participarea regatului la alegerile europene, în mai.

NOI ALEGERI

Alt scenariu care să conducă la o schimbare a Guvernului este organizarea unor alegeri generale. Ele pot fi convocate în cazul în care Parlamentul și Guvernul nu reușesc să se înțeleagă asupra unei soluții prin care să implementeze Brexitul.

Parlamentul urmează să se pronunțe luni, prin vot, asupra mai multor opțiuni privind Brexitul, însă acest vot nu are caracter constrângător, iar Theresa May poate, astfel, să convoace alegeri generale în vederea ieșirii din impas.

Un asemenea scrutin poate, de asemenea, să fie organizat în urma adoptării unei moțiuni de cenzură a Guvernului.

ANULAREA BREXITULUI

Acest scenariu - pe care Theresa May îl refuză - nu poate fi exclus, având în vedere haosul din Regatul Unit.

Potrivit Curții de Justiție Europene, Regatul Unit poate să decidă singur să renunțe să părăsească UE, fără ca măcar să fie nevoie să obțină aprobarea celorlalte state membre.

Însă o asemenea răstrunare de situație - susținută de o minoritate de deputați - implică organizarea unor noi alegeri sau un nou referendum, care să răstoarne rezultatul primei consultări, din iunie 2016, prin care 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne au hotărât ieșirea Regatului Unit din UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău