AFP: Lumea a întâmpinat anul 2025, după un 2024 canicular, cu Jocurile Olimpice, agitație electorală la nivel mondial și revenirea lui Trump. Ce se așteaptă de la 2025
-
01 Ianuarie 13:30
Lumea a intrat în 2025, cu mulțimi uriașe care și-au luat rămas bun de la anul care a adus gloria olimpică, o revenire dramatică a lui Donald Trump și tulburări în Orientul Mijlociu și Ucraina, transmite AFP, preluat de News.ro.
Este aproape sigur că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată, iar dezastrele provocate de climă vor face ravagii din câmpiile Europei până în Valea Kathmandu, scrie sursa citată.
„A fost un an destul de complicat, dar, în același timp, întotdeauna trebuie să privești partea pozitivă a lucrurilor. Așa că este plăcut să încheiem anul aici”, a declarat Florence Coret la Paris, unde o sursă din poliție a declarat că peste un milion de vizitatori au luat parte la festivitățile din această noapte.
În Marea Britanie, mii de oameni s-au aliniat pe malurile râului Tamisa din Londra pentru o extravaganță de focuri de artificii, deși vremea rea a dus la anularea evenimentelor din alte orașe, inclusiv a petrecerii de stradă Hogmanay din Edinburgh.
Între timp, georgienii proeuropeni au sărbătorit Anul Nou aprinzând artificii la mitingurile care durează de o lună împotriva partidului de guvernământ pe care îl acuză că se află sub influența Rusiei, iar studenții sârbi au mărșăluit la Belgrad și în alte două orașe pentru a cere socoteală în legătură cu prăbușirea fatală a acoperișului unei gări în noiembrie, care a ucis 15 persoane.
Înainte de aceasta, un spectaculos foc de artificii a luminat portul Victoria din Hong Kong, în timp ce Asia s-a alăturat exploziei dopurilor de șampanie și lansării petrecerilor de Anul Nou.
Mii de oameni s-au înghesuit pe străzile din Taipei pentru a vedea cum cel mai înalt zgârie-nori din Taiwan a erupt într-un spectacol orbitor de artificii.
Iar Sydney - autoproclamată „capitala mondială a Anului Nou” - a pulverizat nouă tone de artificii de pe faimoasa sa Operă și de pe Harbour Bridge pentru a începe despărțirea de an.
În 2024, Taylor Swift a tras cortina peste turneul său Eras, hipopotamul pigmeu Moo Deng a devenit viral, iar adolescentul Lamine Yamal, un fotbalist prodigios, a ajutat Spania să cucerească Euro.
Jocurile Olimpice de la Paris au unit lumea pentru câteva săptămâni scurte, în iulie și august.
Sportivii au înotat în Sena, au alergat în umbra Turnului Eiffel și au călărit pe peluzele îngrijite din fața Palatului Versailles.
Agitație electorală
A fost un an mondial al alegerilor, cu milioane de oameni care s-au prezentat la urne în peste 60 de țări.
Vladimir Putin s-a impus într-un scrutin rusesc considerat pe scară largă drept o farsă, în timp ce o revoltă studențească l-a răsturnat pe prim-ministrul în exercițiu al Bangladeshului. Cu toate acestea, niciun vot nu a fost la fel de atent urmărit ca cel din 5 noiembrie, care îl va aduce în curând pe Trump din nou la Casa Albă.
Președintele ales al SUA a amenințat că va provoca suferințe economice Chinei și s-a lăudat cu capacitatea sa de a opri războiul din Ucraina în ”24 de ore”.
O schimbare de guvern are loc și în Ghana, unde John Mahama va depune jurământul pe 7 ianuarie.
„Tranziția pașnică de după alegeri mi-a dat speranța că poate lucrurile se vor îmbunătăți pentru cei ca mine”, a declarat pentru AFP, în capitala Accra, Kwesi Antwi, 26 de ani, absolvent șomer.
Speranță și îngrijorare
În Orientul Mijlociu au izbucnit tulburări în timp ce Bashar al-Assad părăsea Siria, Israelul pătrundea în sudul Libanului, iar electronicele trucate explodau într-un val de asasinate israeliene vizând Hezbollah.
Civilii s-au săturat de războiul crunt din Gaza, unde stocurile din ce în ce mai mici de alimente, adăposturi și medicamente au agravat și mai mult criza umanitară.
„Fie ca securitatea și siguranța să revină, iar războiul să se încheie în sfârșit”, a declarat pentru AFP Wafaa Hajjaj din Deir el-Balah, unde masele de locuitori strămutați se înghesuie acum în corturi aglomerate.
Piața Umayyad din Damasc bâzâia în mulțimea de oameni care fluturau steaguri ale ”revoluției”, în timp ce Siria întâmpina noul an după 13 ani de război civil - chiar dacă soldații patrulau pe străzile capitalei.
„Acum am o mulțime de speranțe. Dar tot ce ne dorim acum este pacea”, a declarat pentru AFP șoferul de taxi Qassem al-Qassem, în vârstă de 34 de ani.
Invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea a trei ani în februarie.
Aflată în inferioritate de arme pe Flancul Estic, Ucraina trebuie să se confrunte acum cu o administrație Trump care pare decisă să reducă ajutorul militar esențial, dar președintele Volodimir Zelesnki rămâne sfidător, recunoscând în discursul său de Anul Nou că ”pacea nu ne va fi oferită ca un cadou, dar vom face totul pentru a opri Rusia și a pune capăt războiului”.
În Sudan, care își sărbătorește al doilea an nou sub umbra războiului dintre armata regulată și forțele paramilitare de sprijin rapid, mulți și-au exprimat speranțele pentru pace.
„Sperăm să ne întoarcem la casele noastre în siguranță și sănătoși în acest an, ca acest război să se încheie și să putem vedea din nou casa”, a declarat Fatma Mohamed pentru AFP în Port Sudan.
Zeci de mii de oameni au fost uciși în lupte, în timp ce peste 12 milioane au fost dezrădăcinați și alte milioane se confruntă cu foametea în masă.
Reveniri, fotbal, festivaluri
Cu progresele IA la orizont și inflația galopantă care ar trebui să încetinească, există multe lucruri de așteptat în 2025.
Băieții răi din Britpop, Oasis, vor face o reuniune mult așteptată, în timp ce megastarul K-pop BTS va reveni pe scenă după serviciul militar în Coreea de Sud.
Pasionații de fotbal vor descoperi o Cupă Mondială a Cluburilor cu 32 de echipe, găzduită de Statele Unite, într-un calendar deja aglomerat.
Aproximativ 400 de milioane de pelerini sunt așteptați la spectaculosul festival Kumbh Mela de pe malurile sacre ale râurilor din India - considerat cea mai mare adunare a umanității de pe planetă.
Serviciul meteorologic din Regatul Unit a prognozat deja temperaturi globale sufocante pentru 2025, sugerând că acesta se va număra probabil printre cei mai fierbinți ani înregistrați.
Pe frontul bursier, Wall Street și principalii indici europeni au încheiat anul cu câștiguri solide, în timp ce ochii investitorilor s-au îndreptat către impactul pe care politicile lui Trump îl vor avea asupra economiei mondiale.