AFP | Ce știm despre atentatul de la Stockholm

  • 08 Aprilie 2017 14:39
AFP | Ce știm despre atentatul de la Stockholm

Un bărbat a fost plasat în arest preventiv sâmbătă și ar fi șoferul camionului cu care a fost comis atentatul de vineri, soldat cu patru morți și 15 răniți vineri, în centrul Stockholmului, scrie, AFP, care prezintă ceea ce se știe până acum despre atentat.

UN CAMION 

Un camion intră în pietoni, cu puțin înainte de ora 13.00 GMT (16.00, ora Romțniei), pe cea mai frecventată stradă comercială din capitala suedeză, Drottninggatan, scrie News.ro. Vehiculul își încheie cursa la intersecția dintre Klarabergsgatan, o arteră din centrul orașului, și se încastrează în fațada magazinului Ahlens City. Un fum gros începe să se degaje.

”Face același zgomot ca o bombă care explodează și a început să iasă fum din intrarea principală” a acestui mall, a declarat pentru cotidianul Aftonbladet un martor aflat la fața locului, Leander Nordling, în vârstă de 66 de ani.

Locul este rapid izolat de poliție, care instituie un perimetru de securitate, iar elicoptere survolează centrul orașului.

PATRU MORȚI

”Patru persoane au murit, iar 15 au fost rănite”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Poliției din Stockholm, Lars Byström.

Autoritățile sanitare au precizat că nouă răniți se aflau în stare gravă.

UN ATENTAT

”Suedia a fost atacată”, a declarat premierul suedez Stefan Löfven, citat de presa suedeză. ”Totul sugerează un atentat”, a adăugat el.

”Teroriștii vor să ne sperie, să ne schimbăm comportamentul, să ne împiedice să trăim normal, dar nu vom face asta. Teroriștii nu vor putea niciodată să învingă Suedia, niciodată”, a spus el într-o conferință de presă.

Camionul ”a fost furat în timpul unei livrări la un restaurant”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a proprietarului, braserul Spendrups, Rose-Marie Hertzman.

DOUĂ ARESTĂRI

Un bărbat arestat vineri seara la Märsta, un oraș din aglomerația din nordul Stockholmului, a fost plasat în arest preventiv în noaptea de vineri spre sâmbătă, suspectat de ”omucidere cu caracter terorist”.

Niciun element nu a fost furnizat despre identitatea sa, însă pare să să fie bărbatul cu care poliția a arătat imagini surprinse de camere de supraveghere. Acest bărbat, relativ tânăr, care purta oglugă neagră, a fost filmat în apropierea locului atentatului.

Alt bărbat a fost arestat la Hjulsta, un cartier popular din capitală, însă poliția refuză să confirme o legătură cu atentatul. Potrivit presei, cei doi bărbați ar avea o ”conexiune”.

ORAȘ MORT

După atac, circulația în metrou a fost în întregime oprită timp de mai multe ore, la fel ca cea a autobuzelor și tramvaielor în centru.

Poliția a îndemnat - pe Internet și la megafoane, pe străzi - locuitorii să rămână acasă, în calm și să evite să se adune. Ea a îndemnat apoi să nu se vină în centrul orașului, pentru a nu se stânjeni ancheta.

Atentatul a avut loc la nivelul stației T-Centralen, prin care trec toate liniile de metrou din Stockholm.

Vineri după-amiaza, locuitorii capitalei suedeze se întorceau acasă pe jos, iar magazinele erau închise.

Vineri seara, afluența pe străzile din centrul orașului era slabă față de o vinere seara obișnuită, a constatat o jurnalistă AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău