Afganistanul a marcat o sută de ani de independență pe fondul durerii provocate de atacul sângeros de sâmbătă

  • 19 August 2019 12:14
Afganistanul a marcat o sută de ani de independență pe fondul durerii provocate de atacul sângeros de sâmbătă

Afganistanul a marcat luni 100 de ani de independență față de Marea Britanie pe fondul durerii provocate de atacul comis în weekend la o nuntă și care s-a soldat cu moartea a 63 de civili, informează dpa, preluat de Agerpres.

Susținând un discurs la Palatul Darul Aman, clădire reconstruită aproape în totalitate după ce a fost distrusă de-a lungul câtorva războaie, președintele afgan Ashraf Ghani a declarat că acțiunile prilejuite de aniversare, inclusiv redeschiderea palatului, au fost amânate în semn de respect față de victimele atacului de sâmbătă noaptea.

Atacul comis de gruparea Stat Islamic, până acum cel mai sângeros din acest an și care s-a soldat și cu rănirea a 182 de civili, a avut loc pe bulevardul Darul Aman, unde străzile sunt iluminate în prezent pe timpul nopții cu lumini colorate pentru a marca o sută de ani de independență.

Ghani a declarat că executivul său este hotărât să "eradicheze și distrugă" ascunzătorile Statului Islamic de pe teritoriul Afganistanului.

Acțiuni de comemorare și celebrare au avut loc cu toate acestea în mai multe provincii ale țării.

Marea Britanie a dus trei războaie pentru a aduce Afganistanul sub controlul său și a opri expansiunea spre sud a Imperiului Rus. După a doua campanie din 1878-1880, care s-a încheiat în 1879 cu Tratatul de la Gandamak, Afganistanul a devenit colonie britanică semiautonomă: Londra decidea în probleme de politică externă, în timp ce problemele interne au fost lăsate la latitudinea afganilor.

Regele Amanullah Khan a declarat independența totală față de Marea Britanie după ce a fost întronat, ceea ce a dus la un al treilea război, care a durat din mai până în august 1919. Deja slăbită de Primul Război Mondial, armata britanico-indiană nu a putut repurta o victorie, ceea ce a făcut ca Afganistanul să devină independent. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău