Afganistan | SUA trimit 3.000 de militari pentru a facilita evacuarea unei părți a personalului ambasadei americane

  • 13 August 2021 08:37
Afganistan | SUA trimit 3.000 de militari pentru a facilita evacuarea unei părți a personalului ambasadei americane

Departamentul de Stat a anunțat joi că Statele Unite vor redesfășura temporar 3.000 de militari pe aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea unei părți din personalul ambasadei americane în Afganistan, care va fi redus ca urmare a avansului realizat pe teren de talibani, transmite AFP.

Cei 3.000 de militari se va alătura celor 650 încă prezenți în Afganistan, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

"Ambasada rămâne deschisă", "nu este vorba de o evacuare totală", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price, care a amintit că executivul american a început să recheme o parte din personalul său din Kabul în luna aprilie, când președintele Joe Biden a anunțat retragerea tuturor forțelor internaționale din Afganistan, operațiune ce trebuie finalizată până la sfârșitul lunii, scrie Agerpres.

"Accelerarea ofensivei militare talibane și creșterea violenței și a instabilității în Afganistan sunt foarte îngrijorătoare", a spus el.

"În consecință, ne reducem în continuare prezența civilă la Kabul, în lumina evoluției situației de securitate", a explicat Ned Price, referindu-se la evacuarea unora diplomați "în următoarele săptămâni".

În prezent, sunt 4.200 de persoane, atât americani cât și de altă cetățenie, la ambasada SUA din Afganistan, potrivit Departamentului de Stat, care a refuzat să precizeze câți au fost chemați înapoi.

Retragerea din Afganistan continuă și nu este pusă în niciun fel sub semnul întrebării, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat."Nu este vorba de un nou angajament militar în conflictul din Afganistan", a subliniat Ned Price.

Price a refuzat să confirme sau să infirme ipoteza unei mutări a ambasadei SUA în apropierea aeroportului din Kabul din motive de securitate, ipoteză care a fost vehiculată în presa americană.

În același timp, Washingtonul va accelera evacuarea interpreților și a altor auxiliari afgani din armata americană - a căror viață ar putea fi pusă în pericol dacă talibanii vor prelua puterea -, prin organizarea de zboruri care vor deveni "zilnice".

În ultimele două săptămâni au fost transferați în SUA 1.200 de persoane, care vor primi o viză specială de imigrare.

Aproximativ 20.000 de afgani care au lucrat pentru armata americană au solicitat să fie primiți în SUA, a informat Casa Albă în luna iulie.

Pentagonul a asigurat joi că cei 3.000 de soldați americani care vor fi detașați în următoarele zile la Kabul pentru a asigura evacuarea din Afganistan a unor membri ai personalului ambasadei americane nu vor lansa atacuri împotriva talibanilor.

"Nu există planuri sau discuții cu privire la utilizarea aeroportului Hamid Karzai din Kabul ca bază de la care să se poată realiza atacuri în Afganistan sau în vecinătate", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău