Afganistan | Mai mulți polițiști afgani uciși, din eroare, în urma unui bombardament american

  • 17 Mai 2019 19:49
Afganistan | Mai mulți polițiști afgani uciși, din eroare, în urma unui bombardament american

Cel puțin opt polițiști au murit, iar alți 12 au fost răniți în urma unui raid aerian efectuat în timpul unei confruntări cu talibanii în provincia Helmand din Afganistan, potrivit France 24.

Cel puțin opt agenți de poliție care luptau împotriva talibanilor în sudul Afganistanului au fost uciși joi seara, din eroare, în urma unui bombardament aerian american, au indicat vineri deopotrivă oficiali americani și afgani, citați de AFP.

'În cursul unor lupte intense cu talibanii la Lashkar Gah', provincia Helmand, 'partenerii noștri afgani au cerut un sprijin aerian de precizie', a indicat un purtător de cuvânt al armatei americane în Afganistan, colonelul David Butler.

Potrivit acestuia, o 'unitate de coordonare afgană' a 'semnalat și confirmat că zonele erau libere de forțe aliate', dar 'din păcate nu a fost așa și a urmat un tragic incident'.

'Forțele de securitate afgane, precum și insurgenți talibani au fost uciși în urma acestor lovituri', a adăugat el, fără să ofere un bilanț al victimelor.

'Regretăm aceste pierderi tragice de vieți din partea partenerilor noștri' și 'examinăm eroarea pentru a ne asigura că astfel de incidente nu se vor repeta', a adăugat colonelul Butler.

Potrivit unor surse, bilanțul exact ar varia între 8 și 18 polițiști uciși și alți aproximativ 12 răniți.

'Confirm că a fost un bombardament aerian asupra poliției afgane și că opt ofițeri de poliție au fost uciși și alți 12 răniți", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Helmand, Omar Zwak.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi, a menționat într-un comunicat că opt polițiști au fost uciși, iar 11 răniți, indicând că o 'delegație comună a fost desemnată pentru a investiga' incidentul.

Ataullah Afghan, șeful Consiliului provinciei Helmand, a făcut public un bilanț de 18 polițiști uciși și 14 răniți.

Doar forțele aeriene afgane și americane efectuează operațiuni aeriene în sprijinul trupelor de la sol. Acestea și-au intensificat raidurile aeriene în ultimele luni împotriva talibanilor și a grupării jihadiste Statul Islamic.

Potrivit US Air Force Central Command, SUA au lansat 7.362 bombe în 2018 în Afganistan, cel mai mare număr din 2010.

În urma unei erori, 16 polițiști afgani au fost uciși în 2017 în urma unui bombardament american la Helmand.

Numărul civililor uciși în loviturile aeriene a crescut, de asemenea, puternic în acest an, potrivit ONU.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău