Afganistan | Europa trebuie să furnizeze ajutor umanitar, susțin eurodeputații

  • 19 August 2021 14:13
Afganistan | Europa trebuie să furnizeze ajutor umanitar, susțin eurodeputații

Europa trebuie să furnizeze ajutor umanitar pentru a ajuta populația afgană și să aibă o poziție unitară cu privire la gestionarea migrației, au subliniat joi membrii comisiilor de afaceri externe și dezvoltare ale Parlamentului European și ai Delegației PE pentru relațiile cu Afganistan, într-o ședință extraordinară, potrivit unui comunicat de presă al legislativului european, citat de Agerpres.

În intervențiile lor, majoritatea eurodeputaților prezenți au cerut salvarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru Uniunea Europeană sau au promovat valorile comune. De asemenea, ei s-au pronunțat pentru ajutorarea țărilor vecine Afganistan care pot primi un număr mare de refugiați și pentru sprijinirea țărilor UE care ar putea fi nevoite să găzduiască noi refugiați.

Numeroși vorbitori au pus accentul pe necesitatea unei politici coordonate a UE față de Afganistan, Asia Centrală și puterile regionale active acolo.

'Avem nevoie de o nouă abordare privind Afganistan, întrucât noi actori vor încerca să umple vidul politic din țară'', a declarat președintele comisiei de afaceri externe din PE, David McAllister (grupul PPE), referindu-se în special la Rusia și China.

El a adăugat că, în actuala situație extrem de îngrijorătoare, prioritatea UE trebuie să fie acțiunea umanitară.

La rândul său, președintele comisiei de dezvoltare din PE, Tomas Tobe (grupul PPE), a susținut că noii lideri afgani trebuie să respecte dreptul umanitar internațional și să acorde acces umanitar în țară. ''Violența, seceta și COVID-19 au avut deja ca rezultat 18 milioane de persoane - aproape jumătate din populația Afganistanului - care au nevoie de asistență umanitară'', a explicat el.

''Fac apel la instituțiile UE să-și sporească eforturile de coordonare pentru a evacua cetățenii UE și colaboratorii noștri afgani din Kabul. Avem nevoie de acțiune coordonată la nivelul UE pentru o evacuare adecvată și în siguranță'', a afirmat șeful Delegației PE pentru relații cu Afganistanul, Petras Austrevicius (grupul Renew Europe).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău