Afganistan: Danemarca și Norvegia își închid ambasadele de la Kabul, iar Germania își reduce personalul diplomatic la minim

  • 13 August 2021 19:28
Afganistan: Danemarca și Norvegia își închid ambasadele de la Kabul, iar Germania își reduce personalul diplomatic la minim

Danemarca și Norvegia își închid temporar ambasadele de la Kabul, iar Germania își reduce personalul diplomatic din capitala afgană "la minimul absolut" în contextul ofensivei talibanilor, care se apropie tot mai mult de Kabul, au anunțat miniștrii de externe ai celor trei țări, citați de Reuters, dpa și AFP citat de AGERPRES.

Tot personalul diplomatic danez va fi evacuat, inclusiv angajații locali din Afganistan, a anunțat ministrul danez de externe Jeppe Kofod în cadrul unei conferințe de presă, potrivit agenției de știri Ritzau și canalelor de știri DR și TV2.

La puțin timp după aceea, ministrul norvegian de externe Ine Eriksen Soreide a anunțat că și țara sa va proceda la fel. Ambii au precizat că siguranța angajaților, expatriaților și staffului local reprezintă cea mai mare prioritate.

„Vom reduce în următoarele zile personalul nostru din ambasada germană din Kabul la minimul absolut necesar", a anunțat la rândul său Heiko Maas într-o scurtă declarație, după anunțuri similare de la Washington și Londra. "Ambasada va continua să funcționeze", a ținut el să precizeze.

De asemenea, ministrul a anunțat trimiterea unei echipe de susținere în capitala afgană pentru a ajuta la evacuarea personalului.

„Echipa de coordonare pe timp de criză a guvernului a decis, de asemenea, să devanseze zborurile care erau inițial plănuite pentru sfârșitul lui august", le-a mai spus Maas jurnaliștilor la Denzlingen, în sudul Germaniei.

Ministrul a precizat că scopul acestor chartere este de a scoate din țară personalul ambasadei, precum și colaboratorii afgani. Afganii care nu dispun de vize își vor primi documentele în Germania pentru a accelera procesul.

„Fac din nou apel la toți cetățenii germani încă prezenți în Afganistan să părăsească acum țara. Eventuale măsuri suplimentare vor fi discutate cu partenerii noștri internaționali în următoarele zile", a mai spus el.

Și Ministerul de Externe francez a reiterat apelul către cetățenii francezi să părăsească Afganistanul cât mai repede posibil.

Talibanii au cucerit vineri al doilea și al treilea cele mai mari orașe din Afganistan, Kandahar și Herat, în timp ce ambasadele străine se pregătesc să trimită trupe pentru a evacua personalul diplomatic din capitala Kabul.

Insurgenții au cucerit de asemenea vineri orașul Pul-e-Alam, capitala provinciei Logar, situată la numai 50 de kilometri sud de Kabul, astfel că acum controlează aproape jumătate din capitalele provinciale afgane, care toate au căzut în mâinile lor în numai opt zile.

Capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraș din nord, și Jalalabad (est) sunt singurele trei mari orașe aflate încă sub controlul guvernului afgan.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău