Afganistan: Calmul a revenit pe aeroportul internațional din Kabul, după o zi de luni dramatică, încheiată cu șase morți

  • 17 August 2021 13:24
Afganistan: Calmul a revenit pe aeroportul internațional din Kabul, după o zi de luni dramatică, încheiată cu șase morți

Aeroportul internațional Hamid Karzai din capitala Afganistanului, Kabul, a revenit marți la calm cu reluarea zborurilor și controlul pasagerilor, după ce terminalul a fost luni scena unor evenimente dramatice cu mii de oameni care încercau să fugă din țară și care s-au încheiat cu cel puțin șase morți, transmite EFE, citat de AGERPRES.

„O nouă zi pe HKIA (Aeroportul Internațional Hamid Karzai), din Kabul. Situația este sub control'', a dat asigurări reprezentantul civil al NATO pentru Afganistan, Stefano Pontecorvo, pe rețeaua socială Twitter, unde a publicat imagini cu pista aerodromului. ''Pista aeroportului internațional HKIA din Kabul este deschisă. Văd avioane care aterizează și decolează'', a adăugat el.

Calmul a revenit pe aeroportul din capitala afgană în contextul în care luni, când țara s-a aflat în prima zi sub controlul talibanilor, mii de persoane disperate să fugă din Afganistan au provocat haos încercând să se urce la bordul avioanelor aflate pe pistă.

Mareea de oameni a invadat aeroportul pentru a ajunge pe pistă, unde câteva mii de persoane încercau să se urce în avioane, ori s-au agățat de avioanele care rulau deja pe pistă pentru ca aeronavele să nu decoleze fără ei. Cel puțin șase persoane, inclusiv un taliban, au murit în incidentele de pe aeroportul din Kabul, au declarat pentru EFE mai mulți martori.

Autorități din mai multe țări au anunțat că operațiunile de repatriere au întâmpinat probleme la aterizarea și decolarea din Kabul din cauza mulțimii de oameni, ceea ce a complicat repatrierea cetățenilor lor.

Și în Kabul se înregistra marți o atmosferă descrisă de EFE drept „de calm resemnat'', cu o întoarcere lentă la activitățile cotidiene și o aparentă seninătate a localnicilor. Marți dimineața, pe mai multe artere din capitală au revenit agenții de circulație, iar personalul din spitale și-a reluat activitatea.

„Situația în Kabul este sub control. Au fost arestate câteva persoane care au fost implicate în fărădelegi'', a declarat într-un mesaj principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Într-un alt mesaj adresat insurgenților, comandantul taliban Sayyid Mawlawi Muhammad Yaqoub a declarat că nu este permis nimănui să intre în casele oamenilor sau să-și însușească bunuri ale guvernului.

„Recepția articolelor va reveni autorităților competente'', a declarat Yaqoub, în contextul în care presa locală și jurnaliști relatau că au fost făcute percheziții și controale asupra trecătorilor și în locuințe.

În înregistrări video difuzate de talibani sunt prezentate întrevederi între ''unul dintre erudiții de frunte'' ai mișcării, care discută cu personalul medical dintr-un spital, inclusiv cu femei, pe care îi invită ''să revină la locurile de muncă și să-și facă treaba în deplină normalitate''.

Talibanii au asigurat totodată că au garantat securitatea misiunilor diplomatice și umanitare din țară.

Într-un gest simbolic, principalul canal de știri afgan, Tolo, și-a început jurnalul de prânz cu o prezentatoare care îi lua un interviu unui taliban, ce revendica rolul femeilor și succesele importante în ceea ce privește drepturile obținute în ultimele două decenii, lucru de neconceput în timpul anteriorului regim taliban, între 1996 și 2001, când femeile au fost practic închise în casă.

În timpul programului, prezentatoarea afgană Beheshta Arghand l-a intervievat pe Mawlawi Abdulhaq Hemad, din cadrul echipei de comunicare a talibanilor, cu privire la situația din Kabul și la perchezițiile din locuințele din oraș.

În ansamblu, situația din Afganistan este în continuare incertă, deoarece, cu toate că talibanii controlează aproape întregul teritoriu, insurgenții nu au format încă un guvern și nici nu și-au desemnat liderii care îl vor conduce.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău