Afganistan: Ashraf Ghani a obținut majoritatea absolută în alegerile prezidențiale din septembrie (rezultate preliminare)

  • 22 Decembrie 2019 10:39
Afganistan: Ashraf Ghani a obținut majoritatea absolută în alegerile prezidențiale din septembrie (rezultate preliminare)

Președintele în funcție al Afganistanului, Ashraf Ghani, a obținut majoritatea absolută a voturilor exprimate în alegerile desfășurate pe 28 septembrie, conform rezultatelor preliminare anunțate duminică de Comisia electorală independentă afgană (IEC), transmit AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Ashraf Ghani a câștigat 50,64% din voturi, întrecându-l pe principalul său adversar, prim-ministrul Abdullah Abdullah, pentru care au votat 39,52% dintre alegători.

La scrutin au votat aproape 1,9 milioane de afgani.

Alegerile prezidențiale au fost marcate de acuzații de fraude masive.

Rezultatele definitive vor comunicate după rezolvarea eventualelor contestații.

Imediat după anunțul Comisiei, biroul lui Abdullah Abdullah, a transmis un comunicat în care precizează: 'Am dori să facem să înțeleagă încă o dată poporul nostru, susținătorii noștri, Comisia electorală și aliații noștri internaționali că echipa noastră nu va accepta rezultatul acestui vot fraudulos dacă cererile noastre legitime nu vor fi luate în considerare'.

Anunțarea rezultatelor preliminare era prevăzută inițial pentru 19 octombrie și amânată prima dată pentru 14 noiembrie, din motive tehnice.

Abdullah Abdullah ceruse oprirea numărării voturilor pentru 'a salva procesul de cei care fraudează', fără însă a-și sprijini acuzațiile pe dovezi.

Tabăra sa a considerat că 300.000 de buletine validate de IEC prezintă probleme și a întrerupt procesul de numărare în șapte provincii, permițând reluarea acestuia la mijlocul lui decembrie.

'Ne-am îndeplinit datoria cu onestitate, loialitate, responsabilitate și fidelitate', a declarat președinta IEC, Hawa Alam Nuristani, la anunțarea rezultatelor. 'Am respectat fiecare vot pentru că am dorit ca democrația să reziste', a adăugat ea.

Scrutinul trebuia să fie cel mai corect organizat vreodată de tânăra democrație afgană, o companie germană furnizând mașini biometrice pentru a se împiedica votul multiplu.

Însă aproape un milion de voturi din cele 2,8 milioane înregistrate inițial au fost anulate din cauza neregulilor.

Cu cele în jur de 1,9 milioane de voturi rămase, dintr-un total de 9,6 milioane de alegători de pe liste, scrutinul din septembrie a consemnat cea mai slabă rată de participare dintre toate rundele de alegeri desfășurate în Afganistan.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău