Afganistan | Alegeri parlamentare pe fondul haosului, corupției și amenințărilor talibanilor și Statului Islamic

  • 20 Octombrie 2018 14:37
Afganistan | Alegeri parlamentare pe fondul haosului, corupției și amenințărilor talibanilor și Statului Islamic

Afganii votează sâmbătă în alegeri parlamentare pe fondul unei organizări haotice, acuzațiilor de corupție și violență care au forțat o amânare a votului în provincia strategică din sud Kandahar, în timp ce talibanii și gruparea Stat Islamic (SI) au promis să atace centrele electorale, relatează Reuters și France Presse.

Președintele Ashraf Ghani a vizitat o secție pentru a vota, cerând "ca fiecare femeie afgană sau bărbat să își exercite dreptul de vot".

Oficialii se tem că violența îi va ține pe alegători departe de secțiile de votare, în special în urma asasinării șeful poliției din Kandahar joi, care a forțat amânarea alegerilor în provincie cu o săptămână.

Militanții talibani au difuzat o serie de comunicate cerând oamenilor să nu participe la ceea ce ei consideră a fi un proces impus de străini și avertizând că centrele electorale ar putea fi atacate.

Mii de polițiști și soldați au fost desfășurați în întreaga țară, dar deja nouă candidați au fost asasinați și sute de persoane ucise și rănite în atacuri având legătură cu alegerile.

Urnele au fost deschise la 7.00 (2.30 GMT), iar votarea urmează să continue până la ora 16.00. Datorită dificultății de colectare a rezultatelor în întregul Afganistan, rezultatele globale nu vor fi cunoscute cel puțin două săptămâni.

Incidente izolate de securitate s-au înregistrat deja, inclusiv lansare de rachete în capitala Kabul și orașul Kunduz (nord). De asemenea, tiruri trase în afara orașului Ghazni din centrul Afganistanului și explozii minore în provincia Kapisa și în districte din afara capitalei Kabul, dar nu s-au raportat victime sau pagube majore.

Autoritățile electorale au planificat inițial deschiderea a 7.355 de centre de votare dar numai 5.100 vor putea fi deschise din cauza preocupărilor legate de securitate, potrivit Comisiei Electorale Independente de supraveghere a votului.

Votarea a fost de asemenea întârziată în provincia Ghazni din cauza unor divergențe privind reprezentarea diferitelor grupuri etnice.

Organizat cu o întârziere de trei ani, acesta este al treilea scrutin parlamentar, după 2005 și 2010, de la intervenția militară a SUA care i-a înlăturat pe talibani de la putere în 2001.        

Trei alegeri prezidențiale au avut loc în 2004, 2009 și 2014.

Acest scrutin legislativ este considerat un test crucial pentru alegerile prezidențiale de anul viitor și o etapă importantă înainte de o reuniune a ONU în noiembrie la Geneva, unde Afganistanul va trebui să-și arate progresele înregistrate în materie de "proces democratic". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău