Afganistan | 200 de cetățeni străini, inclusiv americani, evacuați joi cu avionul către Qatar (surse de la Doha)

  • 09 Septembrie 2021 15:37
Afganistan | 200 de cetățeni străini, inclusiv americani, evacuați joi cu avionul către Qatar (surse de la Doha)

Aproximativ 200 de cetățeni străini, inclusiv americani, urmau să fie evacuați joi cu avionul de la Kabul către Qatar, pentru prima dată de la plecarea soldaților americani din Afganistan, la sfârșitul lui august, au informat surse apropiate de operațiune, citate de AFP.

În grupul care pleacă din Kabul către Doha se află și cetățeni americani, a precizat sursa citată.

Imagini difuzate de canalul de televiziune Al-Jazeera din Qatar arată femei și copii printre cei care așteaptă să fie evacuați, pe aeroportul din Kabul, transmite Agerpres.

"Le suntem foarte recunoscători qatarienilor", a declarat pentru postul tv unul dintre pasageri, care s-a prezentat ca fiind canadian.

Qatarul a devenit unul dintre cei mai importanți actori în criza afgană, după ce a găzduit negocierile finalizate în 2020 între fosta administrație americană a lui Donald Trump și talibani, iar apoi pe cele dintre talibani și opoziția afgană, a președintelui afgan Ashraf Ghani, acum înlăturat de la putere.

SUA au evacuat până acum din Afganistan circa 123.000 de persoane, în cea mai mare parte afgani care se tem de represaliile talibanilor, dar responsabilii americani recunosc că mai sunt multe persoane care așteaptă evacuarea.

În cursul unei vizite oficiale în Qatar marți, secretarul de stat american Antony Blinken a obținut din partea talibanilor un nou angajament ferm în sensul că afganii care vor să părăsească țara o vor putea face fără piedici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău