Afganistan: 11 polițiști, condamnați pentru neglijență

  • 19 Mai 2015 11:21
Afganistan: 11 polițiști, condamnați pentru neglijență

Unsprezece polițiști afgani au fost condamnați marți, 19 mai, la un an de închisoare pentru neglijență.

Condamnarea vine după linșarea de către mulțime, în martie, a unei femei acuzate că ar fi dat foc la Coran, caz care a suscitat o vie emoție în Afganistan și în străinătate, informează AFP.

Un tribunal de primă instanță din Kabul i-a condamnat pentru 'neglijență în muncă' pe cei 11 polițiști, dintre care 5 cadeți, declarați vinovați că nu au împiedicat mulțimea să o ucidă pe Farkhunda, la 19 martie, în capitala afgană.

Opt dintre colegii lor, care au compărut de asemenea în fața instanței, au fost eliberați, din lipsă de elemente incriminatorii.

La începutul lui mai, același tribunal a condamnat la moarte patru bărbați pentru linșaj. Opt alte persoane au fost condamnate la 16 ani de închisoare, iar 18 au fost eliberate.

Toți condamnații au posibilitatea de a face recurs, a precizat judecătorul Safiullah Mojaddidi.

Femeia afgană de 27 de ani a fost ucisă în bătaie, apoi arsă și aruncată în albia unui râu din Kabul, de o mulțime furioasă, care a acuzat-o că a profanat cartea sfântă a islamului.

Numeroasele imagini din momentul crimei, filmate cu ajutorul telefoanelor mobile, au inundat rețelele de socializare. Pe lângă bărbații care au atacat-o pe tânăra femeie, aceste imagini mai arată și polițiști care asistau pasiv la acțiunile mulțimii dezlănțuite.

Însă ancheta a dezvăluit că Farkhunda nu dăduse foc Coranului, ci denunțase activitățile unui vânzător de amulete ca fiind neconforme cu islamul. Acesta a acuzat-o de blasfemie și a incitat mulțimea s-o linșeze.

Drama, condamnată în același timp de președintele afgan Ashraf Ghani și de talibanii conduși de mollahul Omar, a provocat numeroase proteste în Afganistan, dar și în multe capitale europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău