Afganii care au lucrat ca translatori pentru trupele NATO se tem că vor fi uciși de talibani, după retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan

  • 19 Mai 2021 11:46
Afganii care au lucrat ca translatori pentru trupele NATO se tem că vor fi uciși de talibani, după retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan

Translatorii afgani care au colaborat până acum cu trupele americane sau NATO se tem că vor fi uciși de talibani, după retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan. În ultimii 20 de ani de prezență militară NATO în această țară, circa 300.000 de civili afgani au lucrat pentru forțele armate ale SUA ori ale Alianței Nord-Atlantice. Printre aceștia s-au aflat și câteva mii de translatori care se tem că vor fi abandonați și încearcă să obțină o viză în Statele Unite, informează Washington Post, potrivit Digi24.ro.

Soarta interpreților care au colaborat strâns cu forțele NATO este acum incertă, iar aceștia au toate motivele să se teamă de răzbunarea talibanilor, în condițiile în care aceștia au lansat deja o ofensivă majoră în Afganistan la începutul acestei luni.

De altfel, multe din progresele făcute în Afganistan în ultimii ani în privința drepturilor omului și ale femeilor vor fi anulate în cazul în care talibanii vor reveni la putere în această țară, conform unui raport întocmit de experți ai serviciilor de informații ale SUA.

Translatorii, la fel ca și alți civili afgani care au colaborat cu forțele SUA sau NATO, pot obține o așa numită „viză specială de imigrant”, parte a unui program special creat în 2009, similar unui program realizat anterior în cazul Irakului.

Ambele programe au fost criticate pentru procesul lung și complicat de depunere a aplicațiilor pentru vize.

Mii de translatori afgani s-au înscris în programul de vize pentru SUA

„Nu ne simțim în siguranță”, a declarat un astfel de transaltor afgan, tată a șase copii, care a lucrat atât pentru militarii SUA cât pentru cei ai Alianței Nord-Atlantice.

Cel puțin 300 de translatori au fost omorâți în Afganistan, din 2016 și până în prezent.

„Talibanii strigă acum după noi și ne spun: Frații voștri (americani) vor pleca în curând, iar apoi o să vă omorâm pe toți, băieți”

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că SUA sunt decise să îi ajute pe transaltorii și civilii afgani care și-au adus contribuția la efortul de război, de multe ori punându-și viața în pericol. Concomitent, administrația Biden verifică programul de acordare a vizelor pentru aceste persoane și examinează motivele pentru care au existat întârzieri.

În luna decembrie 2020, Congresul SUA a adăugat la acest program un număr suplimentar de 4.000 de vize. Astfel, numărul total al afganilor și rudele acestora care pot emigra în SUA a ajuns la 26.500. Jumătate dintre aceste vize au fost deja acordate și circa 18.000 se află în procesare. Procesul de acordare a vizelor SUA durează în prezent peste 3 ani.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău