Afacerile înfloritoare ale soțiilor demnitarilor (Adevărul)

  • 12 Aprilie 2013 10:05
Afacerile înfloritoare ale soțiilor demnitarilor (Adevărul)

Adevărul scrie despre afacerile înfloritoare ale soțiilor demnitarilor. Gestionează agenții de turism, publicații periodice, birouri de traduceri și firme imobiliare, conduc teatre sau lucrează la multinaționale.

Sunt doar câteva dintre activitățile soțiilor persoanelor publice de la noi, care susțin că s-au lansat în afaceri până ca jumătățile lor să se instaleze în fotoliile de demnitari. Acestea câștigă din business mai bine decât soții lor cu salarii la stat și sunt, cel puțin pe hârtie, proprietarele averilor de familie.

Adevărul scrie despre opțiunile lui Mihai Ghimpu: fie îl votează pe Filat prim-ministru și participă la guvernare, fie se repliază și trec în opoziție (într-o opoziție „de dreapta“), rămânând principiali și inflexibili până la capăt. Cotidianul sugerează oamenilor dlui Ghimpu - Ion Hadârcă, Ana Guțu, Corina Fusu, Boris Vieru, Valeriu Saharneanu, dar și Dorin Chirtoacă, să nu permită ieșirea partidului de la guvernare și marginalizarea pe scena politică.

Pe de altă parte, Constantin Tănase se întreabă în Timpul, făcând abstracție de comportamentul excentric al liderului PL, dar dacă Ghimpu are, totuși, dreptate?  Editorialistul remarcă faptul că în mesajul său, după anunțarea candidaturii, Vlad Filat nu a pomenit, măcar de ochii lumii, despre corupție, mafioți, păpușari ș.a.m.d., nu a amintit de Pădurea Domnească, de moartea lui Sorin Paciu, de „statul ocupat de mafie”, „justiția controlată de oligarhi” și de toate celelalte pe care le-a enumerat în celebrul lui discurs din 13 februarie.

Jurnal de Chișinău presupune, judecând după rigiditatea lui Ghimpu, că liberalii sunt dispuși să treacă în opoziție. Lui Lupu și Plahotniuc le-ar conveni  retragerea liberalilor de la guvernare, întrucât concubinajul lor cu Ghimpu îi împiedică să se extindă pe stânga eșichierului politic. Afirmațiile mai multor deputați independenți demonstrează că unii dintre acești la-ar vota pe Filat. Acestora li se vor alătura 3-4 deputați din PL și, nu-i exclus, chiar din grupul Dodon. Și pentru unii, și pentru alții, alegerile anticipate sunt ca sarea-n ochi. Iată de ce, chiar dacă vor rămâne în afara AIE-3, aceștia vor delega câțiva deputați pentru a asigura învestirea guvernului. Și dacă calculele de acasă vor coincide cu cele din târg, lista guvernului va fi încurând votată, iar AIE-3 va fi formată de data aceasta din două partide: PLDM și PDM. 

Desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcția de prim-ministru creează o nouă situație pe scena politică, scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chișinău. DA, chiar cu anumite condiții, înseamnă prelungirea „vieții” AIE, NU, oricâte explicații s-ar atașa la refuz, înseamnă declanșarea alegerilor anticipate, cu toate consecințele ce decurg de aici. Potrivit autorului, există două căi de a evita alegerile anticipate: să se admită că guvernul Filat a fost demis pe nedrept sau să se pretindă că noul guvern Filat va fi alt guvern. Nu e simplă, dar nici imposibilă, nici o cale, nici alta. Se cere doar un pic de luciditate și responsabilitate. Adică ceea ce le-a lipsit liderilor AIE până acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău