Aeroporturile europene se așteaptă la o revenire completă a volumelor de pasageri abia în 2025

  • 20 Decembrie 2022 19:41
Aeroporturile europene se așteaptă la o revenire completă a volumelor de pasageri abia în 2025

Momentul în care va avea loc o revenire completă volumelor de pasageri în Europa a fost amânat pentru 2025, în loc de 2024, a anunțat marți ACI Europe, o organizație care reprezintă 500 de aeroporturi din 46 de țări europene, și care și-a revizuit estimările anterioare optimiste cu privire la revenirea industriei din pandemie, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Anunțul venit de la ACI Europe prefigurează o prognoză prudentă, în care elementele negative le depășesc pe cele pozitive, în condițiile în care Europa este îngrijorată de spectrul unei recesiuni și continuă să se confrunte cu o inflație de două cifre precum și cu consecințele războiului din Ucraina, scrie G4Media.

Chiar dacă este posibil ca inflația în zona euro să fii atins nivelul de vârf, scăderea va fi una atât de lentă încât va fi nevoie de mai mulți ani pentru a reveni la nivelul de 2% pe care îl vizează Banca Centrală Europeană.

Anterior, analiștii se așteptau ca oamenii să continue să călătorească de sărbători, chiar dacă se confruntă cu o majorare a costului vieții.

Însă ACI Europe cât și alte asociații subliniază că există în continuare incertitudini, inclusiv o revenire lentă a călătoriilor în interes de afaceri și noi probleme economice neașteptate în viitor, iar acestea ar putea afecta sectorul. Un element particular în cazul aeroporturilor îl reprezintă noile taxe pe care le au în vedere guvernele.

„În prezent ne așteptăm ca revenirea traficului aerian de pasageri să se plafoneze în viitor, iar orizontul de timp a fost amânat pentru 2025, când aeroporturile Europei ar urma să revină, în sfârșit, la nivelul la care erau înainte de lovitura dată de COVID-19”, a declarat directorul general de la ACI Europe, Olivier Jankovec.

„Ne așteptăm ca mai multe aeroporturi, în special, cele care se bazează preponderent pe turism, să depășească volumele de pasageri de dinaintea pandemiei încă de anul următor. Însă multe altele nu vor performa la fel de bine și vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni”, a adăugat Olivier Jankovec.

La începutul acestei luni și Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunțat că se așteaptă la un profit net de 4,7 miliarde de dolari generat de transportatorii aerieni în 2023, când peste patru miliarde de pasageri ar urma să zboare cu avionul. Anterior, IATA preconiza că transportatorii aerieni „ar putea să genereze profituri” în 2023.

Însă unii directori de companii aeriene au avertizat în ultimele săptămâni că ar putea apărea probleme în 2023. De exemplu, directorul general de la Virgin Atlantic a spus că 2023 va fi un an „dificil”, în timp ce directorul aeroportului Heathrow din Londra a spus că liniile aeriene sunt din ce în ce mai îngrijorate cu privire la evoluția cererii.

ACI Europe reprezintă peste 500 de aeroporturi din numărul total de 740 de aeroporturi din Europa care au pasageri plătitori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău