Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel mult 180 de zile (Revista presei)
-
06 Decembrie 2022 10:43
Concurs pentru proiectarea și construcția unor noi centrale electrice în Moldova, titrează Mold-Street. Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii a anunțat concurs pentru proiectarea, furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a două noi centrale de cogenerare, bazate pe Motoare cu Combustie Internă pe Gaz (GICE), în Chișinău, aflăm din publicație.
Instalațiile ar urma să aibă o capacitate de producție de cel puțin 43 Gcal/h de energie termică și capacitatea corespunzătoare de producere a energiei electrice la randamentul necesar. Potrivit anunțului, ofertanții ar urma să facă proiectarea, furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a unei noi centrale de cogenerare bazată pe GICE CET Sursa 3 – pe teritoriul CET Sursa 2 existentă, adică pe teritoriul fostei CET-1, acum parte a Termoelectrica.
Războiul din Ucraina înseamnă pentru Moldova nu doar deconectarea luminii și incomoditățile temporare, ci și amenințări reale, atenționează NewsMaker. Ieri un echipaj al poliției de frontieră a depistat lângă Briceni o rachetă, mai bine zis, partea superioară a acesteia. Încă până la concluzia oficială, presa federală din Rusia a declarat că în Moldova a căzut o rachetă ucraineană, amintind despre cazul din Polonia, de la sfârșitul lunii noiembrie (atunci, două persoane și-au pierdut viața). Seara, specialiștii care au venit la fața locului au declarat că «nu există pericole pentru cetățeni». Geniștii nu au depistat substanțe explozibile pe locul unde a căzut racheta. În mod previzibil, și autoritățile centrale au comentat evenimentele de luni: premierul a condamnat atacurile asupra obiectivelor civile din Ucraina și a declarat că autoritățile fac tot posibilul pentru «a ține situația sub control», iar președintele Sandu a chemat pentru a câta oară comunitatea mondială «să intensifice presiunile asupra Rusiei». Cei de la MAEIE au numit „nejustificate «acțiunile Rusiei, care «cauzează consecințe dramatice în Ucraina, lăsând oamenii fără electricitate, agent termic și în unele cazuri fără apă».
Tot APARATUL „Moldovagaz”, filiala „Gazprom” în R. Moldova, va fi ÎNTREȚINUT de cetățenii R. Moldova din dreapta Nistrului, în pofida faptului că tot gazul rusesc va ajunge în Transnistria, scrie Ziarul Național. „Energocom” devine cel mai important jucător pe piața gazelor din R. Moldova, după ce tot volumul de gaze livrate de „Gazprom” ajunge deja în Transnistria. Totuși, acest lucru nu înseamnă că „Moldovagaz”, unde „Gazprom” deține pachetul majoritar de acțiuni, nu-și mai are rostul. Compania controlată de ruși va continua să încaseze bani de la cetățenii de pe malul drept al Nistrului.
Întrebat astăzi, care mai este rolul companiei „Moldovagaz”, în condițiile în care „Energocom” va procura în următoarele patru luni volumele de gaze destinate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, vicepremierului Andrei Spînu a declarat că filiala „Gazprom” încă deține rețelele de distribuție a gazelor și nu poate fi scoasă din joc, mai scrie Ziarul Național.
Publicația menționează că „Energocom” este cel mai important jucător pe piața angro de energie electrică și gaze. Dar să nu uităm că rețeaua de distribuție, rețeaua de transport și furnizarea este încă la „Moldovagaz”. „Energocom” nu are nici capacitatea fizică, nici organizațională, administrativă să încheie contracte de livrare a gazului cu toți consumatorii.
Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel mult 180 de zile, anunță ZDG. Câți bani ar putea întoarce statul companiei „Avia Invest” pentru investițiile pe care le-a făcut în 7 ani, scrie publicația. Potrivit directorului general adjunct a APP, Tatiana Sava, Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în termeni contractuali, astfel încât statul pe de-o parte să-și apere interesele, iar pe de altă parte să asigure respectarea intereselor partenerului privat în oricare instanță națională sau internațională.