Aeroportul – ultimul bal (Adevărul)

  • 11 Octombrie 2013 09:33
Aeroportul – ultimul bal (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 11 OCTOMBRIE

Justiția rămâne în continuare coruptă, subordonată politic unor interese de grup, nereformată, constată Ziarul Național. Potrivit comentatorului Victor Ciobanu, sistemul poate fi reformat doar din exterior, pentru ca reformele, care vor fi demarate după Summit-ul de la Vilnius, să poată fi realizate. Autorul susține că politicienii nu au altă cale decât să reformeze justiția, altfel ar fi primii care vor simți efectele justiției partajate politic.

Monarhia și astăzi e o instituție de temut pentru parveniții de tot felul, în primul rând, pentru iredentismul velicorus, scrie Petru Bogatu în Ziarul Național, comentând vizita familiei regale la Chișinău. Publicistul subliniază că Monarhia simbolizează Independența Națională, întruchipează unitatea națională și integritatea teritorială a neamului. Monarhia a adus României democrație, sistem pluralist, alegeri libere și societate deschisă. Monarhia a creat României condiții pentru un salt istoric din Evul Mediu în modernitate. Monarhia semnifică înflorirea culturală a țării. Monarhia românească, ca și monarhia în lume, a însemnat stabilitate, conciliere națională și evoluție, nu revoluție, scrie Ziarul Național.

Potrivit lui Constantin Tănase de la Timpul, incidentul cu Familia Regală de la monumentul lui Ștefan cel Mare nu a fost „răbufnire” spontană a unui grup marginal de antimonarhiști, sauo acțiune antiromânească, ciuna sută la sută antieuropeană. Constantin Tănaseamintește că în ultimii cinci ani de mandat, regimul Voronin a promovat deschis și cu o încrâncenare patologică antiromânismul ca politică de stat. Nu integrarea europeană, ci antiromânismul a fost ideea națională a Moldovei oficiale în această perioadă, subliniază autorul. Noul val de politicieni pragmatici veniți la putere în 2009 n-au făcut practic nimic pentru a trata societatea moldoveană de boala antieuropenismului.

Aeroportul – ultimul bal, titrează Adevărul. Potrivit comentatorului Vitalie Ciobanu, ultimele două scandaluri, cu ecouri în exterior – privatizarea BEM și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău –, au creat noului cabinet niște probleme de imagine greu de gestionat. Statul a cedat un obiect de importanță strategică unei companii dubioase din Rusia, iar guvernul și majoritatea parlamentară au aprobat afacerea, manifestând o remarcabilă solidaritate.

Adevărul mai scrie pe cine protejează legea privind datele cu caracter personal. Parlamentul a modificat ieri Codul Contravențional, astfel încât și persoanele cu funcții de răspundere să fie pedepsite dacă fac publice date cu caracter personal contrar legii. Proiectul a readus în discuție problema accesului la informațiile de interes public. Schimbările au stârnit nemulțumirea deputaților liberali, care au acuzat guvernarea că vrea astfel să interzică accesul la arhivele statului și publicarea informațiilor despre crimele din perioada sovietică. Mai mulți istorici, juriști și jurnaliști au mărturisit în Adevărul că se ciocnesc adesea cu variate interdicții, unele absurde, când scriu despre diferite persoane publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău