AEE continuă monitorizarea procesului de pregătire a instituțiilor publice pentru sezonul rece

  • 12 Octombrie 2023 19:01
AEE continuă monitorizarea procesului de pregătire a instituțiilor publice pentru sezonul rece

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, a efectuat două vizite la instituțiile publice din raionul Hîncești, deținătoare de centrale termice pe biocombustibil solid pentru a se informa privitor la procesul de pregătire a centralelor termice pe biomasă, pentru sezonul de iarnă.

În timpul vizitelor, Ion Muntean a  discutat cu conducerea Gimnaziului din satul Buțeni, unde își fac studiile 280 copii și Liceul Teoretic din satul Lăpușna, unde studiază 451 copii, despre cum decurg activitățile de pregătire pentru sezonul de încălzire. La fel au fost discutate și posibilitățile de îmbunătățire a procesului de aprovizionare cu energie termică a instituțiilor pe bază de biocombustibili solizi.

Ion Muntean a subliniat importanța utilizării surselor regenerabile de energie, atât din punct de vedere al economiei de energie și costurilor reduse, cât și din perspectiva dezvoltării economiei locale dar și protecției mediului și a încurajat instituțiile să rămână în contact cu AEE în vederea consolidării eforturilor de dezvoltare a sectorului de biocombustibili.

Tot în cadrul vizitelor, directorul AEE a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024, în special, Planul-model de măsuri de eficientizare a consumului de energie în clădirile publice, AEE fiind responsabilă de monitorizarea situației privind asigurarea entităților publice cu biocombustibili solizi și colectarea informației privind volumul de combustibil solid/biomasă disponibil și cel necesar. În același context, Agenția este responsabilă de organizarea instruirilor, dedicate operatorilor de centrale termice, administratorilor instituțiilor publice, producătorilor de biomasă etc., privind necesitatea utilizării centralelor termice pe biomasă, precum și necesitatea reducerii consumurilor de energie în cadrul instituțiilor publice.

Amintim că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de implementare a politicii de stat în eficiența energetică, performanța clădirilor și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Aceasta include atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor în aceste domenii, cu o abordare durabilă față de mediu și schimbările climatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău