Adunarea Parlamentară Republica Moldova-Polonia: „În condițiile proximității războiului din Ucraina cu hotarele Republicii Moldova și ale Poloniei, cele două țări trebuie să fie solidare și să se ajute reciproc”

  • 07 Noiembrie 2022 13:59
Adunarea Parlamentară Republica Moldova-Polonia: „În condițiile proximității războiului din Ucraina cu hotarele Republicii Moldova și ale Poloniei, cele două țări trebuie să fie solidare și să se ajute reciproc”

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a tulburat ordinea mondială, iar în condițiile proximității acestuia cu hotarele Republicii Moldova și ale Poloniei, cele două țări trebuie să fie solidare și să se ajute reciproc, au declarat vicepreședinții legislativelor celor două state. În această situație este nevoie de o nouă abordare în problema resurselor energetice, dar și asupra forțelor militare, a declarat Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone, Ryszard Terlecki, astăzi, într-o conferință de presă.  Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi a reconfirmat devotamentul ferm al Rep. Moldova pentru integrarea europeană, transmite Radio Chișinău

Războiul provocat de Federația Rusă în Ucraina a tulburat ordinea mondială. Atât Polonia, cât și Rep. Moldova, dar și alte țări sunt într-o situație dificilă provocată de război. În aceste condiții trebuie să fim solidari și să ne ajutăm reciproc, iar Polonia  susține procesul de integrare a Rep. Moldova în Uniunea Europeană, a declarat Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone, Ryszard Terlecki.

„Atât Polonia, cât și Rep. Moldova sunt într-o situație dificilă provocată de război. Acesta a tulburat o ordine care părea că va dura veșnic. În această situație trebuie să fim solidari și trebuie să ne ajutăm reciproc. Cu siguranță avem nevoie de o nouă privire în ceea ce ține de alimentarea cu noile surse de energie. De asemenea, trebuie să avem și o nouă privire asupra forțelor militare ale statelor noastre, pentru că dacă vrei să menții pacea trebuie să te pregătești pentru război. Acest lucru nu se întâmplă foarte des, dar Uniunea Europeană a fost unanimă în ceea ce privește inițierea negocierilor pentru statutul de candidat pentru Rep. Moldova și pentru Ucraina. Astfel, atât parlamentul Polon, cât și parlamentarii și europarlamentarii polonezi vor susține această cale pentru ca procesul dat să se încheie cât mai rapid”, a menționat Ryszard Terlecki.

Criza energetică și dificultățile de ordin macrofinanciar sunt doar unele dintre provocările cu care se confruntă acum Rep. Moldova. În pofida oricăror încercări de destabilizare a situației, procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană va continua, a declarat prim-vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi.

„Ne bucurăm de faptul că în aceste momente complicate pe care le avem, criza energetică și dificultățile de ordin macrofinanciar, avem sprijinul prietenilor noștri din Polonia. Ei ne-au asigurat cu sprijinul lor în procesul de reforme și în procesul de integrarea Europeană a Rep. Moldova. Eu vreau să reconfirm devotamentul nostru ferm pentru integrarea Europeană și pentru păstrarea Rep. Moldova în cadrul lumii libere și să vă ofer toate asigurările că procesul de reformă în Rep. Moldova va continua în pofida oricăror încercări de destabilizare a situației, pe care nu le vom admite”, a declarat Mihail Popșoi.

La Chișinău s-a desfășurat cea de VIII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a  Republicii Polone.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău