Adunarea Generală a ONU: Recunoașterea regimului taliban și a juntei militare din Myanmar, amânată sine die

  • 06 Decembrie 2021 19:10
Adunarea Generală a ONU: Recunoașterea regimului taliban și a juntei militare din Myanmar, amânată sine die

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluție care amână sine die recunoașterea regimului taliban din Afganistan și a juntei militare din Myanmar pe scena internațională, care trebuia să ducă la acreditarea ambasadorilor desemnați de acestea în respectivul for, relatează AFP, potrivit Agerpres.

O rezoluție - elaborată pe baza unei poziții menținute săptămâna trecută de o comisie influentă a ONU din care fac parte SUA, Rusia și China - a fost adoptată prin consens, fără vot, de către cei aproximativ 200 de membri ONU.

Săptămâna trecută, această comisie de acreditare a recomandat 'să se aștepte în privința votării atribuțiilor reprezentanților Myanmar și Afganistanului' în cadrul actualei sesiuni a Adunării Generale care se încheie în septembrie 2022.

Nicio nouă reuniune a acestei comisii - formată din nouă țări și care este prezidată de Suedia - nu se așteaptă pe termen scurt sau mediu.

Pentru Afganistan și Myanmar, cererile de acreditare formulate de către vechile și noile regimuri s-au aflat pe masa ONU.

Referitor la Myanmar, Ministerul de Externe a propus la 18 august numirea unui fost militar, Aung Thurein. La 21 august, ambasadorul Myanmarului, Kyaw Moe Tun, ales de fosta lideră Aung San Suu Kyi și care se află încă la post de la lovitura de stat de la 1 februarie, ceruse ONU menținerea sa la post.

Din partea Afganistanului, ambasadorul Ghulam Isaczai, membru al cabinetului președintelui Ashraf Ghani, care a fugit din țară în ziua căderii capitalei Kabul în mâinile talibanilor, a depus la 14 septembrie cererea de a rămâne la ONU. La 20 septembrie, talibanii, aflați la putere de la mijlocul lunii august, au cerut Națiunilor Unite să-l accepte ca nou ambasador pe Suhail Shaheen, un fost purtător de cuvânt al grupării.

Talibanii afgani și junta din Myanmar au criticat virulent joia trecută comisia ONU pentru că nu le-a permis ambasadorilor desemnați de ei să acceadă la post.

Această decizie 'privează poporul afgan de dreptul său legitim', a reacționat Suhail Shaheen, în timp ce Zaw Min Tun, purtător de cuvânt al juntei din Myanmar, a apreciat că alegerea comisiei respective 'nu reflectă nicidecum situația de pe teren și existența' Myanmar.

Dincolo de aceste două dosare, comisia i-a confirmat miercuri pe reprezentanții diplomatici ai celorlalte 191 de națiuni. Cu o singura rezerva: 'SUA nu s-au alăturat acceptării acreditării reprezentantului președintelui venezuelean Nicolas Maduro', precizează raportul acesteia transmis Adunării Generale a ONU. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău