Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum

  • 25 Octombrie 2019 11:24
Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum

Adunarea Generală a Judecătorilor, ce urma să se desfășoare astăzi, nu a avut loc din lipsă de cvorum.

La ședință urmau să fie aleși noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, după ce 6 dintre cei aleși din rândul judecătorilor au fost revocați la Adunarea Generală din 27 septembrie. Legalitatea deciziilor și a întrunirii nu este recunoscută de magistrații revocați și nici de Ministerul Justiției.

Judecătorii urmau să se întrunească astăzi în Adunarea Generală pentru a alege membrii Consiliului Superior al Magistraturii, în locul celor demiși acum patru săptămâni. Evenimentul a fost precedat de un protest al câtorva activiști civici care au denunțat corupția din sistem.

După mai bine de o oră, judecătorul Aurel Postică a anunțat că evenimentul nu va avea loc din lipsă de cvorum și a acuzat că se fac presiuni asupra judecătorilor.

Evenimentul de astăzi a fost contestat de mai mulți oficiali, în contextul în care autoritățile nu recunosc hotărârile de demitere a membrilor CSM din 27 septembrie.

Premierul Maia Sandu i-a îndemnat pe judecătorii onești să nu participe la ședință. Ea a acuzat că intenția reală a celor care organizează Adunarea Judecătorilor ar fi blocarea reformelor inițiate de Guvern și protejarea judecătorilor corupți. Și ministrul Justiției, Olesea Stamate, a contestat legalitatea desfășurării Adunării, iar ulterior, după ce întrunirea nu a mai avut loc, a subliniat că ”încercările de a zădărnici reformele în justiție au eșuat” și a estimat că acesta e un semn că în sistem ar fi mai mulți judecători onești.

Amintim că un grup de judecători a organizat la 27 septembrie Adunarea Generală extraordinară, la care a decis retragerea mandatelor a șase din cei 12 membri ai CSM. Hotărârile luate au fost declarate drept ilegale de mai mulți oficiali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău