Directorul executiv al Centrului analitic „Expert-Grup” a prezentat un comentariu referitor la prioritățile enunțate de președintele comisiei parlamentare protecție socială, Dan Perciun.
„Ambițioase și, cu siguranță, foarte necesare priorități. DAR! 5 de „dar”:
1. Sunt priorități cu puternic impact bugetar, care sunt vociferate prea devreme, atât timp cât nu este format Guvernul și nu este clară acoperirea financiară (pentru acestea avem nevoie de surse bugetare interne sustenabile, și nu asistență externă).
2. Zero măsuri pe sănătate.
3. Zero măsuri privind susținerea angajaților în contextul efectelor pandemiei (inclusiv, măsuri anticipatorii în cazul unui nou val), cum ar fi „Short-term working scheme” sau „labour activation policies”.
4. Nu este clar de ce se dorește majorarea salariului minim doar în sectorul bugetar (există spațiu pentru majorare și în sectorul privat, ceea ce va tăia mult din plățile „în plic” și, respectiv, va aduce încasări bugetare suplimentare). În general, insist pe o politică activă de descurajare a ocupării și remunerării informale.
5. Nu este clar de ce se propune „discriminarea pozitivă” a întreprinderilor sociale în procesele de achiziții publice. Când e vorba de banii publici, în capul mesei trebuie să fie eficiența și impactul acestora. Dacă ne dorim să susținem antreprenoriatul social, haideți să dezvoltăm programe țintite în acest sens.
În fine, este clar că nu este lista finală, dar nu este clar de ce a fost publicată.
Vin cu un îndemn către întreaga guvernare: aveți toată posibilitatea să veniți cu plan de acțiuni integrat, coordonat și consistent la nivel inter-instituțional. Nu vă grăbiți cu priorități izolate la nivel de instituții. Problemele economice și sociale ale Republicii Moldova pot fi soluționate doar prin cooperare inter-instituțională foarte strânsă”, a subliniat expertul.
Menționăm că majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, urgentarea procesului de recalculare a pensiei și revizuirea condițiilor de pensionare a persoanelor care au îngrijit de persoane cu dizabilități severe - sunt câteva dintre prioritățile Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, în toamna anului curent. Despre aceasta a anunțat Dan Perciun, președintele Сomisiei, deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, într-o postare de pe o rețea de socializare, transmite IPN.
Totodată, Сomisia va examina în mod prioritar aspecte privind stimularea antreprenoriatului social prin înlesniri fiscale și discriminarea pozitivă a întreprinderilor sociale în procesul de achiziții publice, majorarea pensiei minime pentru dizabilitate și a alocațiilor pentru dizabilitate și stimularea angajării persoanelor cu dizabilități, prin revizuirea și majorarea subvențiilor existente și completarea acestora cu o subvenție pentru transport.
Printre prioritățile Comisiei parlamentare de profil se numără și majorarea și indexarea indemnizației pentru veteranii de război și veteranii acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Vor fi abordate și aspecte privind protejarea persoanelor împovărate de datorii mici de executări abuzive a locuinței și a altor bunuri de primă necesitate prin revizuirea Codului de Executare.
Potrivit lui Dan Perciun, membrii Comisiei își propun să examineze și aspecte privind majorarea salariului minim în sectorul public cel puțin până la minimul de existență pentru persoanele apte de muncă, dar și majorarea scutirii personale la 32.400 lei pentru ca să acopere valoarea salariului minim pe sectorul real.
Totodată, pe parcursul lunii august, membrii Comisiei vor discuta cu reprezentanții diverselor organizații din societatea civilă pentru a completa prioritățile respective.