Adrian Dupu: Occidentul și Kievul au creat un scut în jurul Republicii Moldova
-
05 Noiembrie 2021 08:23
Criza energetică și cea pandemică au demonstrat că Uniunea Europeană nu lasă la greu Republica Moldova. O spune secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu. Potrivit oficialului de la București, până la expirarea contractului cu Gazprom, guvernanții de la Chișinău ar trebui să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale ale țării, pentru a evita o nouă criză energetică peste 5 ani, notează IPN.
Secretarul de Stat Adrian Dupu a salutat solidaritatea exemplară de care a dat dovadă atât Uniunea Europeană, cât și Kievul în raport cu Republica Moldova, ajutând-o să depășească criza energetică. În luna octombrie, atât Ucraina, cât și România au oferit Republicii Moldova volume de gaze naturale pentru a menține presiunea în rețea, iar Comisia Europeană a oferit Chișinăului 60 de milioane de euro pentru a gestiona criza energetică.
„Nu ne miră că partenerii occidentali și Kievul s-au alăturat Republicii Moldova pe perioada acestei crize și au format acest scut de protecție. Și am tot văzut în această perioadă și în contextul crizei pandemice că Republica Moldova nu mai este singură la nivel internațional. Lucrurile au luat o turnură deosebită față de ceea cu ce erau obișnuiți cetățenii în perioada fostei guvernări sau a vechii administrații prezidențiale. Europa a demonstrat că în momentul în care pornești pe un drum și arăți că dorești cu bună-credință integrarea europeană, nu vei fi lăsat singur”, a spus Adrian Dupu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Andrian Dupu spune că timp de 5 ani Republica Moldova ar trebui să implementeze prevederile Pachetului Energetic III, să-și diversifice sursele și să valorifice pe deplin potențialul gazoductului Iași-Chișinău.
„Sunt două lucruri pozitive în urma semnării acordului cu Gazprom. În primul rând, faptul că oamenii vor avea căldură în această iarnă, și faptul că acest contract încheiat pe 5 ani ar trebui să dea ocazia guvernanților să își pregătească terenul, altfel ne vom trezi peste 5 ani în aceeași situație. Avem gazoductul Iași-Chișinău care este deplin funcțional, avem soluția resurselor alternative. Acest răgaz de 5 ani trebuie folosit pentru a crea o strategie energetică pe termen lung, astfel nu vom mai exista probleme de fiecare dată când expiră contractul cu Gazprom și nu va mai exista nici această dependență de Rusia”, a mai spus Adrian Dupu.
Între SA Moldovagaz și Gazprom a fost semnat un contract de achiziție și livrare a gazului pentru o perioadă de 5 ani, acordul bazându-se pe vechea formulă de calcul a prețului. De asemenea, potrivit contractului, Republica Moldova se angajează să-și achite datoriile față de Gazprom acumulate începând cu anul 1994, după efectuarea unui audit independent.