Adrian Cheptonar: Am cerut Guvernului să analizeze scenariul aplicării parității diplomatice cu Rusia

  • 24 Iunie 2023 09:25
Adrian Cheptonar: Am cerut Guvernului să analizeze scenariul aplicării parității diplomatice cu Rusia

Subiectul instituirii unei parități diplomatice cu Federația Rusă este în examinare. O spune deputatul PAS, Adrian Cheptonar, potrivit căruia Guvernul examinează această opțiune, însă deocamdată un astfel de scenariu nu este pus în aplicare. Potrivit deputatului PAS, activitatea diplomaților ruși în Republica Moldova se reduce la ingerință în politica statului și coordonarea unor persoane care țintesc destabilizarea Republicii Moldova, notează IPN.

Deputatul Adrian Cheptonar spune că subiectul parității diplomatice cu Rusia este discutat la Guvern, fiind analizate toate scenariile eventuale de răspuns din partea Rusiei.

„După ce Republica Moldova a declarat persona non-grata un diplomat din partea Federației Ruse și ei au răspuns în oglindă și au declarat un diplomat moldovean non-grata, eu m-am adresat autorităților executive, Guvernului, să inițiem discuții despre paritate. Eu nu am cerut o instituire imediată a acestei parități, și ceea ce eu am cerut s-a întâmplat. În cadrul Executivului s-a analizat această posibilitate, s-au evaluat scenariile de răspuns asimetric eventuale din partea Federației Ruse, noi avem acum o înțelegere, dar ea nu poate fi făcută publică”, a spus Adrian Cheptonar în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Mai mult, reprezentantul guvernării s-a întrebat care este activitatea diplomaților ruși în Republica Moldova. Potrivit lui Adrian Cheptonar, în relația cu Republica Moldova reprezentanții Moscovei nu vin decât cu ingerințe politice și susținerea tentativelor de destabilizare a situației din țară.

„Diplomații americani coordonează tot felul de programe investiționale, noi din Statele Unite am avut reparație de drumuri, participare cu finanțare a diverselor programe în învățământ, în dezvoltarea autorităților locale, infrastructură. Dar dacă mă întrebați ce face Federația Rusă în relațiile cu Moldova azi, altceva decât ingerință în treburile noastre, coordonarea de tot felul de persoane care încearcă să destabilizeze situația, să răstoarne guvernarea, eu personal nu am răspuns, chiar aș
fi curios, dacă ei ar veni să enumere public într-un comunicat cu ce se ocupă”, a mai spus deputatul PAS.

Acum două zile și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că este analizată opțiunea aplicării unei parități diplomatice cu Rusia. Adică, Republica Moldova să acrediteze același număr de diplomați ruși, câți diplomați moldoveni sunt acreditați în Federația Rusă. În prezent, raportul este de 6 diplomați moldoveni la 40 de diplomați ruși.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău