Adoptă un stil sănătos de viață. Experiența a 46 de tineri din 5 țări

  • 13 Aprilie 2016 15:18
Adoptă un stil sănătos de viață. Experiența a 46 de tineri din 5 țări

Sănătatea a devenit subiect de discuții și în rândul tinerilor. Ce presupune un mod sănătos de viață, cât de important este să fim activi din punct de vedere fizic, cum să ne alimentăm corect?

La toate aceste întrebări, dar și la altele, au încercat să găsească răspunsuri un grup de tineri din 5 țări europene, precum și din Republica Moldova.

Totul a devenit posibil datorită unui proiect european, care a permis și tinerilor moldoveni să se înscrie printre participanții și beneficiarii unui training de 11 zile. În toată această perioadă, tinerii din Croația, Spania, România, Lituania, Estonia și Republica Moldova au fost găzduiți de o pensiune agro-turistică din satul Poiana Negri, județul Suceava, la poalele munților, într-un peisaj mirific.

Unul dintre autorii proiectului este un român basarabean, originar din Chișinău, Dumitru Sorbală, care ne-a vorbit despre scopul acestei inițiative:

„Scopul acestui proiect este de a stimula interesul tinerilor față de adoptarea unei alimentații corecte și beneficiile consumului de alimente sănătoase, care pot reprezenta substitute ale preparatelor de tip fast-food. În egală măsură, scopul proiectului este de a crește motivația tinerilor de a practica sportul și de a înțelege varietatea alternativelor sportive, având în vedere nevoile specifice individuale. Vrem să facem posibilă atingerea acestui scop prin următoarele obiective:  

-          Crearea unui cadru favorabil pentru interacțiunea celor 46 de tineri din 5 țări în legătură cu dezbaterea temei "un mod de viață sănătos”;

-          Crearea și menținerea de către participanți a unor obișnuințe cu privire la regimul de alimentare prin ajutorul învățării reciproce;

-          Practicarea tehnicilor de înviorare zilnică și informare asupra necesității și utilității lor;  

- Elaborarea unei broșuri și a unui ghid privind adoptarea unui mod de viață sănătos”.

Nouă din cele 11 zile, cât a durat proiectul, au fost destinate unor activități de cunoaștere a tinerilor, a țărilor de unde aceștia provin, dar și unor activități interactive cu multe discuții, ateliere în grup, muncă în echipă, schimb intercultural și schimb al propriilor experiențe în ceea ce privește modul sănătos de viață.

Pe lângă activitățile practice ce au avut ca subiect principal sănătatea, tinerii s-au bucurat și de două zile pentru a vizita împrejurimile. În una din aceste zile, ei au avut ocazia să urce pe vârful Giumalău, la 1850 de metri altitudine, unde stratul de zăpada ajungea la 80 de cm, iar în cealaltă zi – au putut vizita mănăstirile din zonă.

Proiectul le-a oferit participanților o posibilitate unică pentru un schimb intercultural, ocazie de a-și face noi prieteni, de a-și îmbunătăți limba engleză și, nu în ultimul rând, de a-și modifica percepțiile și cunoaște mai multe despre ce ar trebui să facă pentru a adopta un stil sănătos de viață.

Pentru tinerii dornici de a participa la proiecte similare, vă recomandăm următoarele oportunități de aplicare:

1.      Polonia, Poronin, perioada 01.05 – 08.05, training cu tema: Egalitatea de șanse în muncă (2 persoane)

2.      Italia, Lentini, perioada 06.06  – 17.06, training cu tema: Dezvoltarea personală, dezvoltarea creativității și susținerea reciclării (8 persoane).

Pentru mai multe detalii, puteți trimite un e-mail la adresa [email protected]

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău