ADN-ul unui schelet descoperit în Indonezia relevă existența unui grup de hominizi necunoscut anterior

  • 27 August 2021 19:28
ADN-ul unui schelet descoperit în Indonezia relevă existența unui grup de hominizi necunoscut anterior

Arheologii au descoperit în Indonezia scheletul cu o vechime de 7.200 de ani al unui vânător-culegător care provine dintr-un grup de hominizi care nu mai fost identificat niciodată în altă parte, conform unui articol publicat în jurnalul științific Nature, relatează AFP vineri, citat de AGERPRES.

Scheletul, aflat într-o stare de conservare relativ bună, aparține unei persoane tinere, de sex feminin, cu vârsta de aproximativ 17-18 ani, îngropată în poziție fetală în peștera Leang Panninge din sudul insulei Sulawesi.

Rămășițele au fost găsite în mijlocul unor artefacte identificate ca aparținând culturii Toalean, un grup de vânători-culegători din cuaternar. Aceasta este prima descoperire a unui schelet aparținând unui reprezentant al acestui grup.

Analiza ADN a scheletului a condus la concluzia că tânăra făcea parte dintr-un grup de populație asociat aborigenilor australieni și papuașilor.

Însă, genomul său este asociat de asemenea unei linii de hominizi care nu a fost identificat în altă parte a lumii.

Studiul publicat miercuri în jurnalul Nature este rezultatul unei colaborări între cercetători internaționali și indonezieni, în urma săpăturilor care au început în 2015.

„Este pentru prima dată când am descoperit ADN uman străvechi în marea regiune a insulelor care se întind de la continentul asiatic până în Australia", a declarat vineri pentru AFP Adam Brumm, arheolog la universitatea australiană Griffith și coautor al cercetării.

Această zonă, numită de oamenii de știință Wallacea, cuprinde insulele indoneziene de la est de Borneo până la nordul Noii Guinee.

Cercetătorii consideră că această descoperire este cu atât mai aparte cu cât scheletele străvechi se degradează de obicei rapid sub influența climatului tropical umed. „Se întâmplă foarte rar să fie găsite rămășițe de ADN uman străvechi la tropice, motiv pentru care aceasta este o descoperire deosebit de fericită", a precizat Adam Brumm.

Studiul pune sub semnul întrebării teoriile anterioare privind existența populației umane în regiune. „Aceasta ne dovedește cât de puțin cunoaștem încă despre istoria primilor oameni din Insulele Wallacea", a subliniat arheologul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău