ADN-ul descoperit în rămășițele unei adolescente dezvăluie existența unui grup de oameni necunoscut anterior

  • 29 August 2021 10:38
ADN-ul descoperit în rămășițele unei adolescente dezvăluie existența unui grup de oameni necunoscut anterior

Descoperirea unor rămășițe osoase feminine care aparțin unui vânător-culegător de vârstă tânără, mort acum mai bine de 7.000 de ani pe insula indoneziană Sulawesi, dezvăluie povestea unui grup de oameni necunoscut anterior. Descendență umană distinctă care a fost descoperită nu a mai fost găsită niciodată în altă parte a lumii, conform CNN, care citează un studiu publicat săptămâna aceasta în revista științifică britanică Nature, transmite DIGI24.ro.

„Am descoperit primul ADN uman antic din regiunea insulară dintre Asia și Australia, cunoscut sub numele de “Wallacea”, care ne oferă o nouă perspectivă asupra diversității genetice și a istoriei populației primilor oameni moderni din această parte puțin înțeleasă a lumii”, a declarat Adam Brumm, coautor al studiului și profesor de arheologie la Centrul de cercetare australian pentru evoluția umană din cadrul Universității Griffith, notează sursa citată

Potrivit cercetătorilor, primii oameni moderni au trecut prin Wallacea, în principal prin insulele indoneziene Sulawesi, Lombok și Flores, în timp ce traversau din Eurasia către continentul australian acum mai bine de 50.000 de ani. Cu toate acestea, ruta exactă sau modul în care au navigat este încă necunoscută.

„Probabil că au făcut acest lucru folosind un fel de ambarcațiuni relativ sofisticate, deoarece nu existau poduri terestre între insule, nici măcar în timpul vârfurilor glaciare din ultima eră glaciară, când nivelul global al mării erau cu până la 140 de metri mai mic decât este astăzi", a punctat Brumm.

În urmă cu aproape 50 de mii de ani

Uneltele și picturile descoperite în peșterile de pe insulele indoneziene au sugerat că oamenii trăiau pe aceste insule în urmă cu 47.000 de ani în urmă. De asemenea, cercetătorii consideră că această descoperire este cu atât mai aparte cu cât scheletele străvechi se degradează de obicei rapid sub influența climatului tropical umed. „Se întâmplă foarte rar să fie găsite rămășițe de ADN uman străvechi la tropice, motiv pentru care aceasta este o descoperire deosebit de fericită", a mai spus Adam Brumm.

Cercetătorii au descoperit în 2015 scheletul unei femei cu vârsta cuprinsă între 17 și 18 ani, într-o peșteră de pe insula Sulawesi. Rămășițele ei au fost îngropate în peșteră acum 7.200 de ani. În urma investigațiilor arheologice s-a constatat că aceasta făcea parte din cultura toaleană, care putea fi întâlnită doar în partea sud-vestică a orașului Sulawesi. 

Analiza ADN a scheletului a condus la concluzia că tânăra făcea parte dintr-un grup de populație asociat aborigenilor australieni și papuașilor. Însă, genomul său este asociat, de asemenea, unei linii de hominizi care nu a fost identificat în altă parte a lumii.

Citiți continuarea materialului pe DIGI24.ro 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău