AdMusicam Concert Series ajunge în Republica Moldova

  • 12 Decembrie 2023 13:51
AdMusicam Concert Series ajunge în Republica Moldova

Primul concert în Republica Moldova din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series va avea loc vineri, 15 decembrie 2023, ora 19.00, la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. AdMusicam Concert Series este o componentă a programului ICR de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani.

Potrivit unui comunicat al Institutului Clutural Român, muzicienii Răzvan Păun (vioară), Ștefan-Gabriel Luță (vioară), Teodora Boloca (violă), Marius Antohi Lupu (violă), Alexandr Vasilioglo (contrabas), Ana Sireteanu (flaut), Raluca Ciula (clarinet), Cristina Buzu (oboi) și Fabiani Prcsina (pian), absolvenți ai programului #AdMusicam, vor interpreta:

  • George Enescu –Pavana
  • Fritz Kreisler –Liebeslied
  • Kaspar Kummer –Duo pentru flaut și clarinet op.46 nr. 1
  • Dinu Lipatti –Premiere Improvisationpentru vioară, violoncel și pian
  • Aram Haciaturian –Trio
  • Ludwig van Beethoven, Trio de coarde în sol major, op. 9, nr. 1
  • Edouard Destenay – Trio pentru pian, oboi și clarinet op.27

Concertul va fi deschis de Cvartetul liceului „Ciprian Porumbescu”, compus din muzicienii Ștefan-Gabriel Luță (vioară), Robert Amihalachioaie (vioară), Marius Antohi Lupu (violă) și Alexandr Vasilioglo (contrabas), care vor interpreta Franz Schubert – Fata și moartea.

Răzvan Păun (#AdMusicam 2019) a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I - Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naționale în cadrul unor turnee internaționale și a susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. Recent a participat la Classix Festival și a cântat, alături de Andrei Irimia și Tibi Joubert Solorzano, în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. De-a lungul anilor, a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: prof. Laura Modorcea, maeștrii Florin Ionescu-Galați și Ilarion Ionescu-Galați, maestrul Victor Rațiu și Mihail Craioveanu (USA), dirijorul Peter Stark (profesor dirijor la Royal College of Music London și dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene), în prezent studiind sub îndrumarea conf. univ. dr. Ladislau Csendes.

Ștefan-Gabriel Luță (#AdMusicam 2023)a început studiul viorii la vârsta de 7 ani la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, la clasa profesoarei Galina Buinovschi. A început să concerteze în calitate de solist de la o vârstă fragedă, participând la diverse festivaluri și concerte, alături de Orchestra Filarmonicii Naționale Chișinău, Orchestra Tele-Radio Moldova și Orchestra de Cameră a Sălii cu Orgă din Chișinău. A colaborat cu dirijorii: Mihail Agafița, Cristian Florea, Gheorghe Mustea, Dumitru Goia, Igor Znatokov, Petre Sbârcea și Steven Huang. În prezent, Ștefan studiază în clasa a 12-a și este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale.

Teodora Boloca (#AdMusicam 2022) a început studiile muzicale la vârsta de 11 ani, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, la clasa de violă a profesoarei Doina Chișcă. Aceasta a avut un rol deosebit de important în dezvoltarea muzicală și nu numai a Teodorei în perioada respectivă, încurajând-o să participe la concursuri de interpretare instrumentală. În 2019 a continuat să studieze la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Marius Suărășan. Încă din aceeași perioadă, aceasta beneficiază de îndrumările violistei Aida-Carmen Soanea, atât în țară, cât și în străinătate, la Universitatea Privată de Muzică „Gustav Mahler” din Klagenfurt, Austria. Ca membră în diferite orchestre și ansambluri orchestrale, precum Orchestra Română de Tineret, Teodora a susținut concerte pe scene din mai multe țări, printre care se numără Portugalia, Slovenia, Austria, Bulgaria și România

Marius Antohi Lupu (#AdMusicam 2023) a început studiul viorii la vârsta de 8 ani la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, la clasa profesoarei Valentina Panfil, iar în prezent studiază viola cu profesorul Serghei Racenco la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și este membru al Orchestrei de Tineret a Moldovei.

Alexandr Vasilioglo (#AdMusicam 2023) s-a născut într-un oraș mic din sudul Republicii Moldova, într-o familie de muzicieni. La vârsta de 6 ani a început studiul viorii la școala muzicală din orașul său natal, apoi a plecat la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, unde a început să cânte la contrabas. A cântat în Orchestra Națională a Moldovei și în cadrul Young Concertgebouworkest din Țările de Jos, la Academia de Muzică a Moldovei și la Orchestra Filarmonicii Brașov. Anul acesta, a câștigat locul întâi la Concursul Internațional Eugen Koka.

Ana Sireteanu (#AdMusicam 2019) a studiat timp de 8 ani flautul sub îndrumarea prof. Cezara Comșa, la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. A participat la cursuri de măiestrie susținute de profesori precum Mihaela Anica sau Ana Oltean și are experiență în interpretarea lucrărilor solo, camerale și orchestrale. În prezent, Ana Sireteanu este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, la secția muzicologie. De asemenea, în afara cursurilor facultății, își desfășoară activitatea profesională în calitate de colaboratoare la Radio România Muzical.

Raluca Ciula (#AdMusicam 2023) studiază clarinetul de la vârsta de 11 ani. A absolvit Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, fiind îndrumată de profesorul Călin Călugăru. În prezent, studiază la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea clarinet, la clasa prof. conf. Flavius Trif. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, a susținut două concerte în calitate de solist alături de Filarmonica de Stat Târgu Mureș și a participat la cursuri de măiestrie susținute de Gervasio Tarragona Valli, Fabio di Casola, Damien Bachmann.

Cristina Buzu (#AdMusicam 2023) a început studiile muzicale la vârsta de 8 ani, inițial la pian, iar ulterior la oboi. În prezent își face studiile la Liceul Republican de muzică “Ciprian Porumbescu” la clasa de oboi a profesoarei Iulia Ciubuc. Aceasta are un rol deosebit în dezvoltarea muzicală și spirituală a Cristinei, încurajând-o să participe la numeroase proiecte muzicale, la diferite concursuri și concerte. De-a lungul anilor, Cristina a concertat alături de numeroase orchestre, printre care: Orchestra Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” și Moldovan Youth Național Orchestra. A participat la diverse concursuri, precum concursul internațional “Aulodia” din Brașov sau Concursul Internațional “Eugen Coca” din Chișinău.

Fabiani Prcsina (#AdMusicam 2023) a început cursurile de pian la vârsta de 7 ani, la secția de muzică a școlii gimnaziale „I.G. Duca” Petroșani, la clasa prof. Adina Stan. Acolo a luat numeroase premii naționale și internaționale, printre cele mai importante fiind: premiul I la faza națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală Cluj, premiul I, Premiul „Gyorgy Kurtag”, Trofeul „Clara Peia” și Marele Premiu la Concursul Internațional „Clara Peia” Lugoj, premiul I și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, filiala Lugoj, Concursul Internațional „Clara Peia”, premiul I la „Concours International de Piano de Nice Cote dAzur” Nisa și premiul I, Premiul special pentru Muzica Românească la festivalul internațional „Klavier Art”.

AdMusicam Concert Series este o componentă a programului ICR de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani și organizat de Institutul Cultural Român, în acest an, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, în perioada 26 iunie – 9 iulie 2023. Tinerii absolvenți ai programului susțin pe parcursul acestui an, un concert la Chișinău și șase concerte în mai multe locuri din București.

  • Xmas Concert, 20 decembrie 2023,Sala Mare a Institutului Cultural Român
  • Whistle, 22 noiembrie 2023,Sala Mare a Institutului Cultural Român
  • Metamorfoze, 1 noiembrie 2023, Sala mică a Ateneului Român
  • Lointaine, 20 iunie 2023, Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu
  • The Lark, 23 mai 2023, Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu
  • Play, 25 aprilie 2023, Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu

#AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audițiilor și masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani. Proiectul a fost inițiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe's Orchestral Sectorˮ, ce și-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică și dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include și încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităților orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic și cum pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, și-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societății secolului XXI.

În prezent, participanții la edițiile anterioare #AdMusicamstudiază la universități de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanțare de la AFCN, au câștigat concursuri și sunt membri în orchestre precum Orchestra Națională Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Timișoara, Filarmonica Pitești. Alții dezvoltă proiecte educaționale de muzică de cameră și colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din țară și muzicieni renumiți precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ștefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei ș.a.

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Agerpres.

AdMusicam Concert Series ajunge în Republica Moldova

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sun
6
Mon
7
Tue
4
Wed
6
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău