Admiterea în centrele de excelență, colegii și școlile profesionale anul acesta începe pe 17 iulie

  • 07 Iulie 2017 17:21
Admiterea în centrele de excelență, colegii și școlile profesionale anul acesta începe pe 17 iulie Poză simbol

Admiterea în centrele de excelență, colegii și școlile profesionale anul acesta începe pe 17 iulie. Elevii care doresc să-și continue studiile în învățământul profesional tehnic pot alege una din cele 87 de instituții de învățământ, dintre care 11 Centre de Excelență, 32 de colegii și 44 de școli profesionale, transmite IPN.

La concursul de admitere sunt invitați să participe absolvenții de gimnaziu cu certificat de studii gimnaziale, absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, absolvenții școlii medii generale cu atestat de studii și absolvenții cu certificat de studii liceale sau echivalentul acestora. Candidații trebuie să depună o cerere, să prezinte actul de studii în original, certificatul de naștere sau buletinul de identitate, original și copie. De asemenea, urmează a fi prezentate șase fotografii color 3X4 cm și certificatul medical-tip (forma 086-U sau nr.086-E ), eliberat în anul admiterii de circumscripția medicală respectivă, care confirmă că persoana vizată corespunde exigențelor medicale pentru studii la programul de formare profesională tehnică solicitat.

La dosar candidații vor anexa, după caz, adeverința eliberată de organul teritorial de tutelă și curatelă pentru copiii orfani și copiii rămași fără îngrijirea părinților, certificate medicale corespunzătoare, actul de studii respectiv pentru copiii cu deficiențe fizice și senzoriale, chitanța de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere.

Pentru copiii orfani și candidații cu deficiențe este prevăzută cota de 15% din numărul total de locuri aprobate în planul de înmatriculare cu finanțare bugetară. Înscrierea la cota de 15% se efectuează la solicitarea candidatului și prezentarea actelor justificative.

Ca și în alți ani, înmatricularea la studii se face în bază de concurs, în ordinea descreșterii mediei de concurs, iar elevii pot opta la studii cu finanțare din bugetul de stat sau prin contract. Elevii pot aplica la studii gratuite doar o singură dată.

Admiterea în colegii și în centrele de excelență se va încheia pe 5 august. A doua etapă de admitere este preconizată pentru perioada 9-12 august. Admiterea în școlile profesionale se va încheia pe 12 august, iar a doua etapă este planificată pentru perioada 16-25 august.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău