Administrațiile publice vor putea efectua achiziții de lucrări și bunuri în domeniul eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă mai de calitate

  • 22 August 2023 19:47
Administrațiile publice vor putea efectua achiziții de lucrări și bunuri în domeniul eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă mai de calitate

La termoizolarea pereților sau tavanelor unei grădinițe, școli sau spital va fi necesară respectarea unui set de cerințe și specificații tehnice minime, la fel și la achiziționarea prin concursuri publice a corpurilor de iluminat stradal, a sistemelor fotovoltaice, a aparatelor de aer condiționat sau oricare alte procurări de bunuri și lucrări conexe eficientizării consumului de energie de către autoritățile publice.

Reprezentanți ai autorităților publice locale au fost instruiți astăzi, la Chișinău, în cadrul unui atelier de lucru, despre cum trebuie să respecte achizițiile publice durabile, ținând cont de recentele modificări în legislație referitor la eficiența energetică, performanța energetică a clădirilor, precum și etichetarea energetică, legi care au transpus în legislația națională directivele și normele europene în domeniu. Workshop-ul a fost organizat de către Agenția pentru Eficiență Energetică și Ministerul Energiei, cu suportul PNUD Moldova, în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Aceste cerințe și specificații tehnice minime au fost supuse consultărilor publice și s-a ținut cont de experiențele autorităților publice și de alte recomandări parvenite din partea experților. Ele vor fi aprobate de către Agenția pentru Eficiență Energetică, fiind preluate în perspectivă și de alte programe naționale, precum cele administrate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

,,Eficiența energetică nu este doar despre consumul de energie, dar și despre calitatea serviciilor, bunurilor și lucrărilor procurate. În anul 2022, volumul total al achizițiilor publice a depășit 13,6 miliarde lei. Ne dăm bine seama că multe instituții publice nu dispun de specialiști în domeniul eficienței energetice sau energiei regenerabile pentru a pregăti documentația pentru achiziții care să reflecte nivelul de performanță și calitate al echipamentelor și materialelor existente la zi. Prin urmare, setul de cerințe minime de calitate și performanță energetică pe care îl punem la dispoziție instituțiilor publice va contribui la îmbunătățirea calității, performanței energetice și durabilității proiectelor implementate cu finanțare din bani publici”, a spus Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

,,Eficiența energetică este cea mai ieftină sursă de energie. Eficiență energetică reprezintă o prioritate majoră a țării noastre, este parte a Planului Național „Construim Moldova Europeană”. Clădirile sunt cel mai mare consumator de energie, cu circa jumătate din ponderea totală, iar autoritățile publice dețin numeroase imobile ce necesită intervenții pentru a eficientiza consumul de resurse energetice. Ne propune ca lucrările și bunurile achiziționate de acum încolo să respecte aceste cerințe minime, în beneficiul tuturor cetățenilor”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Potrivit expertei PNUD Moldova, Lucia Arsenii, prin aplicarea acestor cerințe de performanță se urmărește ca bunurile și lucrările contractate să contribuie la eficientizarea consumului de energie, să servească cetățenilor pe o perioadă mai îndelungată. “Autoritățile publice trebuie să aibă un rol exemplar în utilizarea și promovarea celor mai noi și eficiente tehnologii, exemple care să fie ulterior preluate de business și sectorul rezidențial. Ne așteptăm ca conceptul de achiziție durabilă să devină un principiu de bază pentru sectorul public și să asigure implementarea unor lucrări calitative”, a afirmat Lucia Arsenii.

Instruirea reprezentanților autorităților publice locale va continua în luna septembrie la Cahul și Drochia, pentru cei din nordul și sudul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,76
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău