Administrația Națională a Penitenciarelor oferă mai multe detalii despre perchezițiile de la Penitenciarul nr.15 din Cricova, unde se află în arest adjunctul ANP, Serghei Demcenco

  • 24 Februarie 2021 13:25
Administrația Națională a Penitenciarelor oferă mai multe detalii despre perchezițiile de la Penitenciarul nr.15 din Cricova, unde se află în arest adjunctul ANP, Serghei Demcenco

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a efectuat, astăzi, percheziții la Penitenciarul nr.15 din Cricova. Acțiunile de urmărire penală au loc în dosarul în care, recent, a fost reținut unul dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco. Subiectul a fost discutat și în cadrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, unde Administrația Națională a Penitenciarelor a prezentat un raport de activitate pentru anul trecut.

În cadrul comisiei parlamentare securitate națională, directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru, a confirmat că perchezițiile efectuate la Penitenciarul din Cricova au loc în dosarul ce-l vizează pe adjunctul ANP, Serghei Demcenco, bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.

Regretăm prejudiciul de imagine care îl are sistemul administrației penitenciarelor, drept urmare a ultimelor evenimente. Suntem încrezuți și credem că organele de urmărire penală vor desfășura activitatea de investigație în mod obiectiv.

Directorul adjunct al Administrației Penitenciarelor, Serghei Demcenco, se află, în prezent, în arest preventiv pentru 15 zile la Penitenciarul 13 din Chișinău.

Deputatul Partidului “Acțiune și Solidaritate”, Ion Groza, a întrebat reprezentanții ANP dacă în acest caz nu este vorba de trafic de influență, ținând cont că directorul penitenciarului nr.13 este un subaltern al lui Serghei Demcenco.

-Persoana care este bănuită a fost dus într-un penitenciar care este condus de un subaltern de-al dumnealui. Adică, nu este cumva un conflict ?

- În ceea ce ține de locul executării propriu-zise a măsurii preventive, noi executăm decizia instanței. Dacă este scris locul executării, nu avem decât să primim persoana pentru executare, - a explicat directorul interimar al Administrației Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru.

Referindu-se la prevenite infracțiunilor de pe teritoriul penitenciarelor, în special, cele financiar-bancare, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au comunicat că o soluție ar fi instalarea aparatelor de bruiaj. Pentru aceasta este, însă nevoie de aprobarea unei hotărâri de Guvern, a adăugat Vladimir Cojocaru.

Codul de Executare prevede posibilitatea instalării sistemului de blocare a frecvențelor radio, adică în ceea ce privește telefoanele mobile în condițiile stabilite de Guvern, dar o hotărâre de Guvern în sensul acesta lipsește. Noi avem un proiect pregătit pentru a fi aprobat. Deci, el este în continuare la Ministerul Justiției.

Potrivit datelor prezentate de ANP, doar anul trecut de la deținuții din penitenciare au fost ridicate peste 1600 de telefoane mobile.

În prezent, aproximativ de 6500 de persoane sunt deținute în sistemul penitenciar din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău