Administrația Donald Trump amenință cu mutarea trupelor americane din Germania în Polonia

  • 09 August 2019 14:37
Administrația Donald Trump amenință cu mutarea trupelor americane din Germania în Polonia

Statele Unite ar putea retrage trupele din Germania pentru a le transfera în Polonia, în contextul în care Administrația Donald Trump este nemulțumită că Berlinul nu alocă 2% din PIB pentru apărare, informează site-urile germane Tagesschau.de și T.online.de, potrivit Mediafax.

Presiunile Washingtonului par să se intensifice înaintea vizitelor pe care președintele Donald Trump urmează să le efectueze în Europa în luna august, notează sursa citată

"Este într-adevăr ofensator ca lumea să se aștepte din partea contribuabililor americani să plătească 50.000 de militari SUA aflați în Germania, în timp ce germanii își folosesc surplusul comercial pentru scopuri interne", a afirmat ambasadorul american din Germania, Richard Grenell, citat de agenția DPA.

Anterior, ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a declarat, prin Twitter: "Polonia își îndeplinește obligația în cadrul NATO de a aloca apărării 2% din PIB. Germania nu face acest lucru. Am saluta o decizie de transferare a trupelor americane din Germania în Polonia".

Richard Grennell a continuat: "Președintele Trump are dreptate, la fel și Georgette Mosbacher. Numeroși președinți americani au cerut celei mai mari economii din Europa să suporte costurile propriei apărări. Acest apel a fost făcut de mulți ani, fiind adresat multor guverne". Ambasadorul SUA în Germania a sugerat că a venit timpul ca Administrația SUA să reacționeze.

În iunie, Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat că va transfera mii de militari americani din Germania în Polonia, în condițiile în care Administrația de la Varșovia a cerut măsuri pentru descurajarea Rusiei.

În Germania sunt 35.000 de militari americani, iar în bazele militare SUA lucrează 17.000 de civili americani și 12.000 de civili germani, informează site-ul Tagesschau.de.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău