Adina Vălean: Putem să aducem Republica Moldova mai aproape de România și de Uniunea Europeană prin infrastructura de transport

  • 06 Februarie 2024 14:59
Adina Vălean: Putem să aducem Republica Moldova mai aproape de România și de Uniunea Europeană prin infrastructura de transport

Republica Moldova a lansată astăzi Dialogul la nivel înalt cu Uniunea Europeană în domeniul transportului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă comune de la Strasbourg de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu și Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, transmite Radio Chișinău.

Formatul de cooperare, complementar structurilor deja existente menite să accelereze procesul de aderare al Rep. Moldova la Uniunea Europeană, va fi axat pe identificarea priorităților și posibilităților de finanțare în domeniul infrastructurii, potrivit celor doi oficiali. 

Dialogul la nivel înalt în domeniul transportului este un nou capitol în relația Rep. Moldova cu Uniunea Europeană în acest domeniul, dar și pentru conectivitatea Uniunii Europene cu Estul Europei, a subliniat Comisarul European, Adina Vălean.

„Ca român, de asemenea, mă simt onorată și bucuroasă că am ajuns în această etapă în care putem să aducem Rep. Moldova mai aproape de România și de Uniunea Europeană prin infrastructura de transport. Deși, acest dialog nu e despre a asigura finanțare, el va fi axat pe identificarea priorităților și posibilităților de finanțare , fiind în același timp și un instrument complementar formatelor de lucru care privesc procesul de negociere pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Adina Vălean.

Comisarul european a făcut referire la creșterea presiunii pe infrastructura Rep. Moldova subliniind nevoia construirii mai multor poduri peste Prut.

„Ca români, ne aducem aminte cu emoții de „poduri de flori”, dar fără să fiu prozaică, este timpul pentru poduri de ciment și oțel, de cale ferată și rutieră peste Prut. Poate că trenul simbolic numit „Prietenia”, legând Chișinăul de București, ar putea câștiga într-un viitor nu foarte îndepărtate atribute cum sunt eficiența și viteza”, a mai spus Vălean.

La rândul său ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale Andrei Spânu a trecut în revistă principalele realizări în domeniul infrastructurii cu sprijinul UE,  printre care liberalizarea traficului rutier de mărfuri, studiile de prefezabilitate pentru construcția liniei ferate Iași-Chișinău-Odessa și a construirii primei autostrăzi în Republica Moldova.

Rep. Moldova a devenit prima țară din afara UE care s-a asociat, în mai anul trecut, la Mecanismul pentru Interconectarea Europei, a amintit Andrei Spânu.

El s-a referit și la principalele probleme cauzate de războiul Rusiei în Ucraina.

„Războiul din țara vecină a însemnat pentru Moldova blocaje în lanțurile de aprovizionare, închiderea spațiului aerian, aeroporturi închise, porturi care lucrează la supra capacitate, presiune pe drumuri și presiune la punctele de trecere ale frontierei. Acest război ne-a arătat cât de vulnerabile sunt rețelele de transport din Moldova și Ucraina că trebuie să muncim mai mult cu Uniunea Europeană pentru a fi pregătiți de astfel de provocări”, a declarat Andrei Spânu.

Prima rundă de discuții în cadrul Dialogului la nivel înalt cu Uniunea Europeană în domeniul transportului va avea loc pe 19 februarie, la Bruxelles, urmând să fie abordate subiecte precum siguranța, digitalizarea și sustenabilitatea în transporturi dar și rolul Republicii Moldova în culoarele solidarității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău