Adevărul: Rusia a pierdut la Chișinău. Partidele asumate pro-ruse sunt minoritare (Revista presei)

  • 27 Februarie 2019 09:32
Adevărul: Rusia a pierdut la Chișinău. Partidele asumate pro-ruse sunt minoritare (Revista presei)

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, exclude orice posibilitate de a crea o alianță cu PSRM sau PD în viitorul Parlament, notează Cotidianul. El a declarat în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că nu se va „așeza niciodată la masă cu un criminal. El a exclus și posibilitatea unor insistențe din partea Occidentului în acest sens, menționând că nici europenii nu s-ar „așeza la o masă cu Plahotniuc și Șor” și că astfel de interferențe nu pot exista. Președintele Platformei DA a exclus și posibilitatea unei coaliții cu PSRM, amintind că a semnat un angajament în acest sens, care prevedea că o alianță cu partidele „antieuropene și oligarhice” este exclusă.

Adevărul scrie că în cazul în care nu se va reuși formarea unei majorități parlamentare după alegerile din 24 februarie, experții nu exclud scenariul alegerilor parlamentare anticipate. În opinia președintelui Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov, această situația ar avantaja cel mai mult Socialiștii lui Igor Dodon și mai puțin pe Democrați sau Blocul ACUM, fiindcă Socialiștii vor putea demonstra că, în pofida așteptărilor, eu nu au mers cu Democrații. ACUM și-a epuizat minimele resurse pe care le-au avut, financiare, dar și de energie”, a spus Andrei Popov la Adevărul Live. El consideră că, în cazul anticipatelor, le va fi greu chiar și Democraților. „PD a concentrat toată guvernarea, toate resursele. PD e mulțumit de scorul său. Sunt puține șanse ca PDM să meargă la alegeri anticipate. Expertul crede că democrații mai curând ar prefera să „cumpere” deputați pentru a-și forma o majoritate parlamentară”.

„Revanșa Rusiei a eșuat, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Dacă facem abstracție de relațiile dintre formațiunile care au trecut pragul electoral și vor ocupa scaunele din Parlamentul Republicii Moldova, rezultatele alegerilor ar putea fi considerate satisfăcătoare: revanșa Moscovei, în ciuda unui efort nemaivăzut până acum, a eșuat, ea rămâne cu buza umflată, socialiștii nu au obținut majoritatea așteptată care să le permită să formeze de sine stătător Guvernul. Lauda lui Dodon s-a dovedit a fi deșartă, cetățenii Republicii Moldova nu s-au lăsat ademeniți de mirajul putinist, de cadourile electorale generoase oferite de Rusia, cu excepția unor raioane de nord, Ocnița, în special, Autonomia Găgăuză și Taraclia. O parte din simpatizanții PSRM a fost ademenită de Partidul lui Șor, care va fi a patra forță politică din Parlament. Nu se știe cât timp va sta primarul de Orhei cu un picior în pușcărie și cu altul în Legislativul Republicii Moldova”, mai scrie autorul.

Și analistul Iulian Chifu, citat de Adevărul, consemnează faptul că „Rusia a pierdut la Chișinău. Partidele asumate pro-ruse sunt minoritare la Chișinău. La votul uninominal pe circumscripții raportul e și mai dezastruos. Apoi, Partidul Comuniștilor, naționalist-moldovenist, nu a mai intrat în Parlament, la 10 ani de la vârful din 2009”.

Ziarul de Gardă reține declarațiile lui Voronin după ce PCRM ratează Parlamentul după 21 de ani. Vladimir Voronin nu recunoaște alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) susține că scrutinul a fost desfășurat cu multiple încălcări, care au început încă din momentul modificării legislației, prin schimbarea sistemului electoral. Voronin a adus acuzații și în adresa membrilor Curții Constituționale, referindu-se la referendumul desfășurat concomitent cu alegerile parlamentare. Liderul comuniștilor si-a exprimat nemulțumirea și față de felul în care au fost completate listele electorale, informează Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău