Adevărul: Rusia a pierdut la Chişinău. Partidele asumate pro-ruse sunt minoritare (Revista presei)

  • 27 Februarie 2019 09:32
Adevărul: Rusia a pierdut la Chişinău. Partidele asumate pro-ruse sunt minoritare (Revista presei)

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, exclude orice posibilitate de a crea o alianță cu PSRM sau PD în viitorul Parlament, notează Cotidianul. El a declarat în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că nu se va „așeza niciodată la masă cu un criminal. El a exclus și posibilitatea unor insistențe din partea Occidentului în acest sens, menționând că nici europenii nu s-ar „așeza la o masă cu Plahotniuc și Șor” și că astfel de interferențe nu pot exista. Președintele Platformei DA a exclus și posibilitatea unei coaliții cu PSRM, amintind că a semnat un angajament în acest sens, care prevedea că o alianță cu partidele „antieuropene și oligarhice” este exclusă.

Adevărul scrie că în cazul în care nu se va reuşi formarea unei majorităţi parlamentare după alegerile din 24 februarie, experții nu exclud scenariul alegerilor parlamentare anticipate. În opinia preşedintelui Institutului pentru Iniţiative Strategice, Andrei Popov, această situaţia ar avantaja cel mai mult Socialiştii lui Igor Dodon şi mai puţin pe Democraţi sau Blocul ACUM, fiindcă Socialiştii vor putea demonstra că, în pofida aşteptărilor, eu nu au mers cu Democraţii. ACUM şi-a epuizat minimele resurse pe care le-au avut, financiare, dar şi de energie”, a spus Andrei Popov la Adevărul Live. El consideră că, în cazul anticipatelor, le va fi greu chiar şi Democraţilor. „PD a concentrat toată guvernarea, toate resursele. PD e mulţumit de scorul său. Sunt puţine şanse ca PDM să meargă la alegeri anticipate. Expertul crede că democraţii mai curând ar prefera să „cumpere” deputaţi pentru a-şi forma o majoritate parlamentară”.

„Revanșa Rusiei a eșuat, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Dacă facem abstracție de relațiile dintre formațiunile care au trecut pragul electoral și vor ocupa scaunele din Parlamentul Republicii Moldova, rezultatele alegerilor ar putea fi considerate satisfăcătoare: revanșa Moscovei, în ciuda unui efort nemaivăzut până acum, a eșuat, ea rămâne cu buza umflată, socialiștii nu au obținut majoritatea așteptată care să le permită să formeze de sine stătător Guvernul. Lauda lui Dodon s-a dovedit a fi deșartă, cetățenii Republicii Moldova nu s-au lăsat ademeniți de mirajul putinist, de cadourile electorale generoase oferite de Rusia, cu excepția unor raioane de nord, Ocnița, în special, Autonomia Găgăuză și Taraclia. O parte din simpatizanții PSRM a fost ademenită de Partidul lui Șor, care va fi a patra forță politică din Parlament. Nu se știe cât timp va sta primarul de Orhei cu un picior în pușcărie și cu altul în Legislativul Republicii Moldova”, mai scrie autorul.

Și analistul Iulian Chifu, citat de Adevărul, consemnează faptul că „Rusia a pierdut la Chişinău. Partidele asumate pro-ruse sunt minoritare la Chişinău. La votul uninominal pe circumscripţii raportul e şi mai dezastruos. Apoi, Partidul Comuniştilor, naţionalist-moldovenist, nu a mai intrat în Parlament, la 10 ani de la vârful din 2009”.

Ziarul de Gardă reține declarațiile lui Voronin după ce PCRM ratează Parlamentul după 21 de ani. Vladimir Voronin nu recunoaște alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) susține că scrutinul a fost desfășurat cu multiple încălcări, care au început încă din momentul modificării legislației, prin schimbarea sistemului electoral. Voronin a adus acuzații și în adresa membrilor Curții Constituționale, referindu-se la referendumul desfășurat concomitent cu alegerile parlamentare. Liderul comuniștilor si-a exprimat nemulțumirea și față de felul în care au fost completate listele electorale, informează Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
9 °C
câțiva nori
Umiditate:29 %
Vint:4,1 m/s
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
11 °C
Thu
14 °C
Fri
12 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău