Adevărul: R.Moldova rămâne într-o zonă gri, în care elita se îmbogățește, iar cetățenii trăiesc cum pot (Revista presei)

  • 23 Aprilie 2018 10:01
Adevărul: R.Moldova rămâne într-o zonă gri, în care elita se îmbogățește, iar cetățenii trăiesc cum pot (Revista presei)

Portalul Tribuna are în atenție alegerile pentru funcția de Primar general al municipiului Chișinău. Autorul observă că aceste alegeri sunt primele din istorie când trei candidați sunt creditați cu șanse reale la Primăria capitalei – Andrei Năstase, Ion Ceban și Silvia Radu. Până acum, toate alegerile au avut doi favoriți, iar unica intrigă era dacă primarul se va alege din primul tur sau în cel de-al doilea. Autorul mai reține și faptul că în aceste alegeri, partidul ce deține puterea nu are propriul candidat (cel puțin oficial).

Tribuna amintește de un caz care acum 13 ani era cap de afiș în Republica Moldova când Iurie Roșca l-a acuzat pe ex-ministrul Apărării și fost șef al securității naționale Valeriu Pasat de tentativă de lovitură de stat. Valeriu Pasat l-a acționat pe Iurie Roșca în judecată. După un proces departe de ochii presei, astăzi, Judecata va da verdictul final în acest dosar. Părțile implicate în dosar păstrează tăcerea, de aceea nu este clar cum a decurs procesul și care ar putea fi decizia, scrie Tribuna.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru comentează că „săptămâna trecută, spicherul Andrian Candu și-a scos masca de om educat și l-a atacat grosolan pe europarlamentarul Cristian Preda, pentru că a inițiat în Parlamentul European o rezoluție critică la adresa Republicii Moldova, cu scopul de a bloca în continuare cele 100 de milioane de euro promise de Bruxelles Chișinăului ca ajutor macrofinanciar. În loc să-și îndrepte furia spre europarlamentarul Cristian Preda, dl Candu ar îndrepta-o mai bine spre propria persoană, spre colegii săi de partid și nașul-„coordonator”.

Nu eurodeputații PPE sunt cauza vulnerabilității Republicii Moldova, scrie autorul. Dacă cei care au furat miliardul nu s-ar afla în libertate și nu le-ar da cetățenilor jefuiți de ei lecții de comportament, demonstrând că „se poate”, dacă justiția noastră nu s-ar teme și nu s-ar eschiva de la datorie, identificându-i și trăgându-i la răspundere pe hoți, dacă ar găsi și ar întoarce banii furați din sistemul bancar, Preda și colegii săi din PPE nu ar avea motive de rezoluții și faptul acesta nu i-ar întrista”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

Oferta Ucrainei, de a permite transferul Armatei a 14-a din Transnistria în Rusia printr-un coridor garantat, este un adevărat turnesol la Chișinău, comentează  Adevărul. Autorul opinează că dacă declarațiile autorităților de la Chișinău de retragere a trupelor ruse ar fi adevărate, ar fi trebuit ca Armata a 14-a să fi murit deja de mult de foame.

Potrivit publicației, clasa politică basarabeană are la fel de multă nevoie de transnsitria, pe cât are ea nevoie de colaborarea Chișinăului. La fel „stataliștii“ știu că, atâta timp cât vor continua să „lupte“ pentru reintegrarea Transnistriei, perspectiva europeană și unirea sunt blocate. Republica Moldova rămâne într-o zonă gri, în care elita se îmbogățește, iar cetățenii trăiesc cum pot, citim în Adevărul.

Cum se poate face astăzi Reunirea? – o întrebare la care răspunde expertul Gabriel Petrișor Peiu într-un articol publicat pe pagina electronică a ziarului Timpul. Potrivit expertului, principiile Reunirii trebuie asumate politic, printr-o declarație comună semnată de către majoritatea partidelor politice de la Chișinău și București și în esență, ar fi următoarele: realizarea „reunificării dintr-o bucată”, fără etape intermediare și fără asimilări treptate;

Intrarea întregului teritoriu al actualei R. Moldova sub jurisdicția integrală românească. Practic numai astfel și teritoriul dintre Prut și Nistru va deveni automat parte a UE și NATO. El mai scrie și despre aducerea tuturor salariilor și pensiilor din actuala R. Moldova la nivelul celor din România, garantarea, pentru o perioadă de 20 ani, a unei reprezentări proporționale în noul Guvern, alocarea de fonduri structurale europene puse la dispoziția României pentru infrastructura și proiectele de dezvoltare de pe teritoriul actualei R. Moldova.

Totodată, autorul atenționează că cele mai sensibile două puncte pentru asumarea unui proiect unionist sunt, fără îndoială: chestiunea transnistreană și problematica asociată finanțării planului unionist, respectiv a reducerii treptate a decalajelor de dezvoltare între stânga și dreapta Prutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău