Adevărul | ”Puterea votului. Ce înseamnă victoria Maiei Sandu și exemplul pentru alegătorii români” (Revista presei)

  • 23 Noiembrie 2020 09:48
Adevărul | ”Puterea votului. Ce înseamnă victoria Maiei Sandu și exemplul pentru alegătorii români” (Revista presei)

Revista presei - 23 noiembrie.

Adevărul publică un articol semnat de europarlamentarul Gheorghe Falcă, intitulat ”Puterea votului. Ce înseamnă victoria Maiei Sandu și exemplul pentru alegătorii români”. El subliniază că ”Maia Sandu, președinta aleasă a Republicii Moldova, a realizat o victorie istorică pentru întreg spațiul est european. Dar câștigarea alegerilor este doar prima victorie. Pentru a pune țara pe calea reformelor, Maia Sandu are nevoie de o majoritate stabilă și un Guvern cu o agenda asemănătoare cu a sa: pro-europeană, pro-atlantică și care să susțină lupta împotriva corupției. Pentru acest lucru sunt necesare alegerile anticipate. Așteptările sunt mari, iar alegătorii care au stat în frig pentru a o vota vor dori să vadă repede schimbări. Important e ca acestora să li se transmită că pentru implementarea reformelor e nevoie de timp”. Europarlamentarul amintește și despre alegerile parlamentare din România, ce se vor desfășura la 5-6 decembrie.  ”În ciuda situației sanitare, am încredere că românii vor ieși la vot în număr mare. O lecție foarte importantă pe care ne-a dat-o Republica Moldova, prin sutele de mii de cetățeni cu simț civic, e că pandemia nu ne poate ține departe de urne. Diaspora fraților de peste Prut a stat la cozi pentru a-și exercita dreptul de vot. La Londra, la Bruxelles, la București, sau Iași au înfruntat vremea, au avut răbdare să stea la cozi și au votat. Nu au cedat presiunilor din media pro-rusă, acolo unde au fost lansate atacuri la adresa „electoratului paralel”, notează autorul.

Maia Sandu a obținut legitimitatea populară. Care-i calea de urmat?” – titrează Gazeta de Chișinău. ”Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale confirmă voința poporului, iar noua președintă aleasă de cetățenii moldoveni trebuie să-și îndeplinească promisiunea de a provoca alegeri parlamentare anticipate. (…) „Demisia Guvernului și alegerile parlamentare anticipate sunt calea de urmat”, a declarat analistul român de politică externă Iulian Chifu pentru GAZETA de Chișinău. Întrebat cum vede conlucrarea șefei statului cu Parlamentul și Guvernul, Iulian Chifu spune că „poate fi o relație contondentă, dacă polarizarea în jurul lui Dodon se face și dacă frica de anticipate continuă. Varianta potrivită ar fi ca actualul Parlament să se plieze pe dorințele și programul președintelui. Cel mai probabil este, însă, ca solicitarea de demisie pentru Guvernul consilierilor lui Dodon, venită după instalarea în funcție, să fie urmată de o reacție corectă, și un Guvern interimar cu orientare pro-europeană să fie instalat până atunci când legile reformei nu pot trece prin Parlament”, crede analistul.

Cu recorduri de infectări, Dodon participă la un ospăț cu zeci de persoane și niciuna cu mască”, titrează Cotidianul. Igor Dodon, perdantul alegerilor din 15 noiembrie, a mers la Vulcănești, acolo unde a participat la un ospăț în compania a alte zeci de persoane, fără ca măcar cineva să poarte mască. Mai mult, Dodon și-a continuat acolo retorica din campanie. „Ați văzut ce declarații a făcut contracandidata mea? Împotriva Rusiei, a pacificatorilor ruși. Sarcina mea și a noastră e să nu-i permitem să facă asemenea prostii. (…) Dacă vor atenta la valorile noastre, la biserica noastră, la neutralitatea noastră, la relațiile cu Rusia, vom interveni, vom ieși în stradă dacă va trebui”, a declarat Igor Dodon.

Ziarul de Gardă relatează că ședința Curții de Apel Chișinău în care urma să fie examinată contestația depusă de reprezentanta Maiei Sandu, Olesea Stamate, privind sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale, a fost amânată. Olesea Stamate a spus pentru ZdG că ședința planificată pentru duminică, 22 noiembrie, la Curtea de Apel Chișinău nu a avut loc, pe motiv că unul din judecători a manifestat simptome, dar nu se cunoaște dacă de COVID-19. Deocamdată nu se cunoaște nici data la care a fost amânată ședința. (…) Mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon au fost surprinse în dimineața zilei de 11 noiembrie în apropiere de Editura „Universul”, care este o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată, amintește publicația.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău