Adevărul | Problema principală a Republicii Moldova este elita politică (Revista presei)

  • 11 Septembrie 2017 09:31
Adevărul | Problema principală a Republicii Moldova este elita politică (Revista presei)

Revista presei din 11 septembrie

Guvernarea este obligată să-l demită pe Igor Dodon, titrează Timpul. Ziarul scrie că dacă Plahotniuc și Dodon  îşi împart sferele de influenţă, pentru guvernare va fi foarte greu, în următoarea perioadă, să mai menţină acest cartel, deoarece costurile ar putea deveni prea mari pentru PDM. Publicația se întreabă dacă stăpânii de la Moscova ai marionetei Dodon vor mai sta la discuţii cu PDM după alegerile din decembrie 2018? Dacă ei îşi vor putea lua totul, toată puterea pentru ei, vor mai dori să cedeze, de bună voie, o parte din putere Partidului Democrat și lui Vlad Plahotniuc personal? Timpul atenționează că acum se fac pregătiri pentru a forţa căderea guvernării şi alegeri anticipate.

Pe de altă parte, comentatorul politic Petru Bogatu, citat de Ziarul Național, susține că există suficiente motive pentru ANULAREA REZULTATELOR alegerilor prezidențiale din 2016. El face referire la raportul Alianţei pentru Securitatea Democraţiei din cadrul German Marshall Fund, care demonstrează că Rusia s-ar fi amestecat în procesele electorale din cel puţin 27 de state, inclusiv R. Moldova, și potrivit autorului, aceasta ar putea servi drept temei pentru anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2016, în urma cărora Igor Dodon a devenit președinte.

Consiliul Europei, ÎNGRIJORAT de situația primarilor din R. Moldova: A trimis o delegație la Chișinău să se informeze despre cazul lui Dorin Chirtoacă – titrează Ziarul Național. O delegație a Consiliului Europei s-a aflat săptămâna trecută la Chișinău pentru a se documenta vizavi de cazurile de răsunet la adresa unor primari din R. Moldova, iar ulterior va prezenta un raport privind situaţia democrației locale din Republica Moldova biroului Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Un comunicat de presă al Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) anunță că reprezentanții Consiliului Europei s-au interesat, în mod special, de arestul primarului suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, de situația altor primari, situația reală a democrației locale în Republica Moldova, precum și de presiunile şi campania de denigrare la adresa CALM.

Adevărul susține că problema principală a Republicii Moldova este elita politică, instalată în 1991, care face imposibilă viaţa valorilor reale din societate. Pe cei care refuză să plece, îi condamnă la sărăcie şi marginalizare, pe alţii, îi împinge să plece unde văd cu ochii. Sistemul este implacabil şi în special intelectualii umanişti – cei care ştiu precis cine sunt şi de unde vin basarabenii, care e limba lor şi cum a apărut acest stat aproape eşuat – sunt sistematic eliminaţi din viaţa publică. Potrivit autorului, elita politică de la Chișinău se împarte în două categorii: cei puţini şi oneşti, respectiv, cei mulţi şi maloneşti. Împreună, ei au reuşit să golească de conţinut cel mai important demers strategic al Republicii Moldova, un demers care, dacă ar fi reuşit, ar fi scos realmente statul de sub zodia falimentului iminent, înscriindu-l pe o orbită a dezvoltării şi stabilităţii: Acordul de asociere la Uniunea Europeană.   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
19 °C
Furtună cu ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău