Adevărul | Problema exporturilor în Federația Rusă (Revista presei)

  • 30 Octombrie 2017 09:51
Adevărul | Problema exporturilor în Federația Rusă (Revista presei)

Revista presei din 30 octombrie 2017

Socialiștii fac propagandă anti-Chirtoacă în liceele Capitalei, titrează Timpul. În timp ce primarul Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu, socialiștii îl denigrează la greu prin instituțiile de învățământ din mun. Chișinău care, conform legislației, ar trebui să fie apolitice. Săptămâna trecută, deputatul socialist Adrian Lebedinschi a vizitat Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Capitală. Sub pretextul că vrea să le transmită un mesaj din partea unei organizații obștești, parlamentarul a invitat elevii claselor a 11-a și a 12-a și profesorii, la o adunare. În realitate, cei prezenți la eveniment au spus că socialistul a făcut doar propagandă politică contra primarului suspendat. „În cadrul întâlnirii, Lebedinschi a împărțit ziare și pliante, îndemnându-ne să mergem la referendum, pentru ca ei să-l poată demite pe Dorin Chirtoacă”, au explicat câțiva elevi, citați de Timpul.

În același ziar, jurnalistul Pavel Păduraru încearcă să dezlege misterul „de ce democrații ar pune în farfuria socialiștilor Chișinăul – cea mai mare localitate a țării… E foarte posibil ca Partidului Democrat să-i convină ca referendumul să eșueze, iar Chirtoacă să fie ținut încă un timp oarecare în stare de arest, timp în care va putea controla Chișinăul de-a fir a păr. Din punct de vedere politic și strategic, democraților nu le-ar prinde bine acum alegeri repetate la funcția de primar al capitalei, atât timp cât îl au în fruntea orașului pe omul lor. Dar cu ce scop CEC a cheltuit 10 mln de lei pentru o partidă pierdută? – se mai întreabă autorul. El  scrie că dacă socialiștii nu vor urma soarta lui Vad Filat, lucrurile s-ar putea întâmpla și puțin altfel. Referendumul să fie declarat valabil, primar al capitalei să devină Ivan Ceban, care peste câteva luni de gândire adâncă să adere la Partidul Democrat. În țara noastră, totul e posibil, dar nu și faptul că PD îi va face cadou lui Dodon orașul Chișinău”, scrie Timpul.

Delegația UE a unit cele două maluri ale Nistrului, la Hramul satului Slobozia-Dușca, titrează Evenimentul Zilei. Sărbătoarea a avut loc în Casa de cultură, pe care localnicii mai nou o numesc „cartea de vizită” a satului. Edificiul a fost renovat cu finanțare europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Finanțarea UE este de 178 de mii de euro, echivalentul a 4 milioane de lei sau al unui buget anual al satului.

Adevărul revine la problema exporturilor în Federația Rusă. „Ideea că în Republica Moldova există cantități de produse care nu pot fi exportate în Federația Rusă din cauza orientării... orientării pro-europene de la Chișinău e de-o stupizenie tipic bolșevică. Partea cea mai amuzantă a acestui circ ieftin, al „disputei“ între proeuropeni și proruși, este că protagoniștii cred sincer că sunt luați în serios, în special la Moscova”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău