Adevărul/Iulian Chifu: Urmează consolidarea Regimului Dodon și presiuni majore pe Guvern (Revista presei)
-
06 Noiembrie 2019 09:40
Analistul de la București, Iulian Chifu, estimează, în Adevărul, ceea ce ar putea să urmeze după înfrângerea lui Andrei Năstase în competiția pentru primăria Capitalie și victoria lui Ion Ceban. ”Ce urmează acum? Ne-a anunțat-o transparent Igor Dodon (și a lansat-o fără perdea Bătrâncea): o presiune majoră pentru schimbări în Guvern, în primul rând preluarea a jumătate din guvern de socialiști.
Creșterea presiunii și riscul direct ca, în timp foarte scurt, întreg guvernul să fie trimis acasă, iar Dodon să preia fie imediat, fie după alegeri anticipate, întreaga putere în stat. În condițiile sale. Cu o putere executivă prezidențială consolidată chiar de pro-europenii din ACUM – vezi Curtea Constituțională, CNA-ul, justiția, SIS-ul, funcțiile executive și atribuțiile Consiliului de Securitate – scăpate cu larghețe către Dodon. Consolidarea a ceea ce va fi Regimul Dodon cu mâna pro-europenilor de la ACUM”, consideră analistul.
Liderul PPDA și ministrul de Interne Andrei Năstase a declarat că Guvernul din care face parte nu va ceda ministerele despre care tot spune șeful statului că nu-și onorează sarcinile în fața cetățenilor. Năstase a declarat la TVR Moldova că a avut discuții la acest subiect cu premierul Maia Sandu și că a căzut de acord cu ea că ceea ce face Igor Dodon nu este bine. „Dodon încearcă să lovească în niște miniștri care fac niște performanțe”, spune Năstase. „ACUM nu va ceda ministerele, nici nu se pune problema. Există posibilități de remaniere, dar nu venite la comandă politică”, a punctat liderul PPDA.
Deputatul PAS, Dan Perciun, îl taxează dur pe președintele Igor Dodon, care a criticat Guvernul condus de Maia Sandu și a reiterat necesitatea unor remanieri guvernamentale, scrie Ziarul Național. „Clar că e ușor, după ce ți-ai luat foști PD-iști de prin ministere consilieri, să scrii câte patru inițiative legislative de majorare a pensiilor, fără să faci vreun calcul și fără să te asiguri că nu se bat cap în cap între ele și să strigi că Guvernul nu face nimic. Referitor la cine și cum subminează reforma justiției în curând va fi foarte clar. Cineva muncește, iar cineva face vânt pe la încoronări de împărați prin Japonia”, a conchis deputatul PAS.
În timp ce reprezentanții Partidului Platforma DA s-au declarat categoric împotriva unei coaliții cu PSRM în Consiliul Municipal, cei de la PAS susțin că iau în calcul și această posibilitate, notează Cotidianul. Deputatul PAS Radu Marian a declarat că partidul din care face parte „analizează în acest moment toate opțiunile”, inclusiv o coaliție cu PSRM. „Cei care au venit în CMC vor să livreze rezultate”, a declarat Marian. Fiind întrebat de poziția exprimată anterior de președintele Platformei DA, Andrei Năstase, care a spus că este împotriva coaliției, Radu Marian a răspuns: „E părerea lui. Se discută, se analizează toate opțiunile la nivel de organizație teritorială Chișinău PAS”.
Portalul Tribuna îl citează pe politologul Dionis Cenușă, care opinează că „totul ori nimic” nu este tocmai cel mai potrivit principiu pentru un partid și un sistem sortit la guvernări în coaliție, pentru următorii cel puțin 8 ani sau două cicluri electorale. El se referă la declarațiile lui Andrei Năstase, care a respins coaliția cu PSRM în CMC. ” În rezultat, acei care au votat pentru ACUM nu vor avea nici viceprimari și nici pretori care să-i reprezinte în organele executive la nivel de municipiu. Această decizie se contrazice cu mesajul ACUM cu care cetățenii au fost chemați să vina la urnele de vot și să voteze pentru ei. Pentru ce sa fie votați, dacă nu vor să-ți reprezinte plenar interesele, nu doar în Consiliul Municipal. Este totalmente absurd să negi coalițiile la nivel local cu acel partid cu care guvernezi țara. ACUM crede altfel și este sigur că asta le va aduce valoare politică. Se pare că Guvernul Maiei Sandu uită că depinde de socialiști și că democrații și alții vor fi bucuroși să lovească în ACUM, dacă va fi necesar și oportun”, scrie politologul.
Ziarul de Gardă publică un interviu cu fostul ambasador al Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun. Diplomatul vorbește inclusiv despre modul cum poate fi eradicată corupția. ”În general, cuvântul mită, atunci când vorbim de societatea estoniană, nu poate fi folosit. Cea mai simplă cale de a ajunge la pușcărie este să încerci să dai mită unui polițist sau unui angajat al statului. Nu există nici măcar în gând faptul că cineva poate să-și permită asemenea atitudini. Și asta e cultură, dar și felul în care e organizat sistemul – foarte des, polițiștii nu știu cine e colegul cu care ei vor lucra mâine dimineața. Asta se face intenționat. Apoi, au fost incluse sisteme de control foarte riguroase – este control tehnic, în automobil au camere pentru polițiști, care să-i înregistreze, sunt și tot felul de controale inopinate, dar și altele, de care nici nu vă puteți imagina. Totodată, polițiștilor li s-a acordat un fel de statut privilegiat, iar 85-90% din populația Estoniei au încredere mare în poliție”, povestește fostul ambasador.