Adevărul: ”Igor Dodon își asumă deschis istoria ocupației sovietice, o amplifică pentru dividende politice personale pentru realegerea în funcție” (Revista presei)

  • 25 Iunie 2020 09:32
Adevărul: ”Igor Dodon își asumă deschis istoria ocupației sovietice, o amplifică pentru dividende politice personale pentru realegerea în funcție” (Revista presei)

În Gazeta de Chișinău, Micea V. Ciobanu atenționează că ”Prezența militarilor moldoveni la „parada biruinței” din Piața Roșie a Moscovei cu doar patru zile înainte de trista aniversare a ocupării Basarabiei de Armata Roșie în 1940 nu e doar o enormă eroare politică. Nu e doar o crimă împotriva propriilor cetățeni, trimiși într-o misiune rușinoasă în plină pandemie, cu riscul de a se contamina.

E actul nostru de capitulare deplină, e confirmarea stării națiunii: de 80 de ani suntem sub permanentă ocupație rusească”, notează editorialistul. El explică și contextul acestor evenimente. ”Pandemia din acest an a alăturat datele istorice, ca să ne dumerim mai ușor: 24 iunie evocă „parada biruitorilor” din 1945, iar 28 iunie – trista aniversare a ocupării Basarabiei în 1940. Alăturate, ele sunt atât de relevante, încât orice om cu rațiune și demnitate ar fi refuzat categoric participarea la „evenimentul” din Piața Roșie”.

Igor Dodon, urmașul lui Grigori Kotovski și Piotr Borodin”, titrează Adevărul. Într-un editorial semnat de Andrei Vlasceanu, autorul comentează participarea președintelui Republicii Moldova la parada de la Moscova. ”Igor Dodon își asumă deschis istoria ocupației sovietice, o amplifică pentru dividende politice personale pentru realegerea în funcție și dorește revenirea Chișinăului pe aliniamentul strategic al Moscovei privind planurile ei din S-E Europei și Balcani. (…) Liderul socialist nu a făcut niciodată un secret, ci chiar și-a evidențiat bunele relații și ușile deschise de la Moscova privind diverse favoruri politice sau avantaje economico-financiare. Însă, prezența lui la Parada Militară a Rusiei, alături de Vladimir Putin, noul Stalin rusesc, ne face trimitere la vremurile sovietice, așa cum chiar el o face public prin discursuri și postări online. Recent, pe 22 iunie, a deplâns începutul Marelui Război de Apărare al Patriei, preluând punct cu punct din propanganda Kremlinului, inclusiv din “argumentele” prezentate de Putin într-un editorial de pe site-ul administrației prezidențiale și prezentate în Occident pe un ziar de referință. (…) În acest sens, prin prezența lui Igor Dodon la Moscova, acesta se poziționează clar de partea Rusiei în ofensiva anti-Occident și-și afirmă o poziție contrară intereselor politice și juridice ale Republicii Moldova”, notează autorul.

Și tot Adevărul o citează pe președinta PAS, Maia Sandu, care susține că ar exista dovezi care demonstrează că Igor Dodon a fost infectat cu COVID-19. Mai mult decât atât, ex-premierul afirmă că președintele ar fi contaminat și alte persoane din cauză că nu ar fi respectat regulile epidemiologice la întâlnirile cu cetățenii. ”Dincolo de antiexemplul pe care l-a dat întotdeauna, pentru că nu a purtat mască, pentru că nu a respectat distanța socială, acum noi am aflat că sunt persoane infectate în Serviciul de Pază și Securitate, persoane care l-au însoțit pe Dodon și, respectiv, dacă aceste persoane s-au infectat, înseamnă că în mediul în care a mers Igor Dodon, el a răspândit această infecție și ar trebui să fie sancționat pentru asta”, a declarat Maia Sandu la Jurnal TV.

Cotidianul publică reacția Maiei Sandu la anunțul Procuraturii Generale că nu va investiga cazul „kuliokul”. „Procurorul general spală imaginea lui Igor Dodon”, afirmă aceasta. Președinta PAS acuză că decizia Procuraturii Generale de a nu iniția urmărire penală pe cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani, este o bătaie de joc în adresa cetățenilor și o mișcare de spălare de imagine a președintelui.

La TV8, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, susține că deocamdată nu este un număr concret de deputați care ar fi declarat că sunt gata să susțină ideea de asumare a guvernării de către formațiunea pe care o reprezintă. Totodată, politicianul insistă pe consens politic și spune că mesajul Platformei DA se adresează tuturor deputaților din legislativ, dar nu formațiunilor politice. Președintele Platformei DA susține că formațiunea nu intenționează să facă vreo coaliție oficială cu vreuna dintre fracțiunile parlamentare, ci îndeamnă fiecare deputat în parte să susțină un Guvern de criză. ”Foarte mult îngreunează acest proces faptul că moțiunea noastră, care a fost trimisă de câteva săptămâni în urmă colegilor noștri de la PAS, rămâne nesemnată de colegii noștri de la PAS, care au decis, nu știu de ce, să ne trimită după voturi la PD”, a mai declarat Andrei Năstase.

Trebuie să ne pregătim pentru acțiuni impredictibile din partea Rusiei în Regiunea Extinsă a Mării Negre, ce se referă la teritoriile din R. Moldova, Georgia, Ucraina, afirmă experta în domeniul securității, Iulia Joja, din România, la TVR Moldova. „Pentru a evalua ce intenții are Rusia pentru spațiul ex-sovietic și teritoriile din acest spațiu, asupra cărora în mod clar a arătat că are pretenții de-a lungul timpului, trebuie să ne uităm și la exercițiul militar pe care îl planifică Rusia în septembrie anul curent. Dacă ne uităm exercițiul militar antecedent al războiului ruso-georgian din 2008 și exercițiul militar din 2014, antecedent anexării Crimeii, au arătat clar care ar putea să fie intențiile militare și posibile acțiuni ale Rusiei în acest context. Trebuie să ne pregătim pentru acțiuni impredictibile din partea Rusiei așa cum am mai văzut. Din punct de vedere militar trebuie să urmărim exercițiile militare ale Rusiei din următoarele luni, în special, în special în contextul scăderii popularității lui Putin”, a menționat experta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău