Adevărul | Igor Dodon, califică drept uzurpare a puterii în stat decizia Curții Constituționale (Revista presei)

  • 18 Octombrie 2017 09:56
Adevărul | Igor Dodon, califică drept uzurpare a puterii în stat decizia Curții Constituționale (Revista presei)

Revista presei din 18 octombrie 2017

Adevărul scrie că Igor Dodon, califică drept uzurpare a puterii în stat decizia Curții Constituționale conform căreia refuzul șefului statului de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile și justifică instituirea interimatului, susținând că nu-l va recunoaște pe Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării și nu-l va include în Consiliul Superior de Securitate.

În cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon a declarat că actualii membri ai Curții Constituționale „vor răspunde pentru decizia luată.

Verdictul Curții Constituționale a provocat furia lui Dodon, remarcă Deschide.md.  Potrivit portalului Dodon nu a avut inteligența necesară nici măcar să știe cum să abordeze funcția prezidențială. De la începutul campanie prezidențiale și până acum, a promis lapte și miere, știind că nu va putea livra. Mai mult de atât, a încercat să poarte un război și atunci când nu era cazul. Nu e de mirare că guvernarea îi dă peste bot ori câte ori este cazul.

Ziarul Național îl citează pe fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care consideră că e neserios din partea președintelui Igor Dodon să spună că nu se va conforma Hotărârilor Înaltei Curți, deoarece acestea sunt obligatorii pentru toți. Astfel, Tănase spune că judecătorii CC au stabilit prin intermediul deciziei de ieri că refuzul președintelui de a desemna un ministru propus de premier este o încălcare, „iar Parlamentului i s-a deschis calea de a iniția procedura deimpeachment în privința șefului statului”. Această decizie reprezintă o dezlegare a situației, dar e vorba de o jumătate de măsură.”, a declarat Tănase în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. Acesta a mai precizat că suspendare temporară despre care se vorbește în decizia CC nu se referă la o anumită perioadă de timp, ci doar la o anumită acțiune.

În același context, fostul președinte al Curții a precizat că inițierea de către Parlament a procedurii de impeachment este unica dezlegare pe termen lung.

Agora.md pune cap la cap mai multe opinii, iar principala concluzie care derivă din acestea este că Dodon ar putea fi suspendat temporar, timp în care Parlamentul să voteze un nou Guvern în frunte cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc. 

Cristina Țărnă demisionează din funcția de vicedirector al Centrului Național Anticorupție (CNA), post pe care l-a ocupat începând cu 2013, scrie Anticorupție.md.  Printre motivele pe care le-a invocat sunt reformarea instituției, dar și trecerea Agenției de Recuperarea a Bunurilor Infracționale (ARBI) în subordinea Ministerului Finanțelor. Potrivit ei, Viorel Chetraru a transmis deja cererea de demisie la Parlament. Cristina Țărnă a dezmințit că ar urma să candideze la șefia Autorității Naționale de Integritate sau a Agenției de Recuperarea a Bunurilor Infracționale. 

Ea se arată nemulțumită de faptul că ARBI, creată acum câteva luni, ar putea trece din subordinea CNA, în cea a Ministerului Finanțelor. Ea se arată nemulțumită și de o reformă pe care ar vrea să o pună Ministerul Justiției în practică.  Totodată, Cristina Țărnă a negat faptul că ar urma să candideze la funcții publice, așa cum au lăsat să se înțeleagă unele instituții de presă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău