Adevărul: Corupția la nivel înalt amenință aspirațiile europene ale R.Moldova (Revista presei)
-
24 Aprilie 2018 09:39
Revista presei - 24 aprilie 2018
Nicolae Negru remarcă în Ziarul Național că săptămâna trecută, spicherul Andrian Candu și-a scos masca de om educat și l-a atacat grosolan pe europarlamentarul Cristian Preda, pentru că a inițiat în Parlamentul European o rezoluție critică la adresa Republicii Moldova, cu scopul de a bloca în continuare cele 100 de milioane de euro promise de Bruxelles Chișinăului ca ajutor macrofinanciar. Iritat ca un baron politic, el l-a numit pe Preda „acest individ”, acuzându-l că „își urmărește propriile interese sau (interesele) unor partide de opoziție”, somându-l „să înceteze” și să țină cont de interesele cetățenilor Republicii Moldova și ale UE. Dacă cei care au furat miliardul nu s-ar afla în libertate și nu le-ar da cetățenilor jefuiți de ei lecții de comportament, demonstrând că „se poate”, dacă justiția noastră nu s-ar teme și nu s-ar eschiva de la datorie, identificându-i și trăgându-i la răspundere pe hoți, dacă ar găsi și ar întoarce banii furați din sistemul bancar, Preda și colegii săi din PPE nu ar avea motive de rezoluții și faptul acesta nu i-ar întrista. Solidaritatea lor cu unele partide locale nu merge până la inventarea unor probleme.
Corupția la nivel înalt amenință aspirațiile europene ale R. Moldova, titrează Adevărul. Publicația subliniază faptul că corupția endemică, augmentată de schimbările sistemului electoral, a condus la retrogradarea Republicii Moldova de la o democrație defectuoasă la un regim hibrid, potrivit Indicelui Democrației elaborate de The Economist Intelligence Unit (The Economist, 4 februarie. Dacă va continua doar să mimeze combatere a corupției, Moldova nu va reuși să avanseze în domeniul integrării europene. Iar, dacă sistemul electoral mixt extrem de controversat va produce un rezultat nereprezentativ în alegerile parlamentare programate pentru sfârșitul anului 2018, Moldova ar putea aluneca într-un nou ciclu de instabilitate politică, care ar putea fi exploatată de actori străini, cum ar fi Rusia. Cu toate acestea, după ancorarea Moldovei în spațiul economic European, devine tot mai evident că principalul clivaj în dezbaterea politică din Republica Moldova este mai puțin o dilemă Est-Vest, ci mai degrabă o rivalitate între cei care apără democrația și buna guvernare și cei care se mulțumesc cu clientelismul și corupția, afirmă Adevărul. Atât oligarhul declarat pro-european Vlad Plahotniuc, cât și populistul pro-rus Igor Dodon, sunt, de fapt, progenituri ale regimului Comunist al lui Vladimir Voronin, pe care generația tânără a Republicii Moldova l-a înfruntat în aprilie 2009, conchide publiația.
În mai puțin de o lună au loc alegeri noi pentru funcția de primar general al Capitalei, mandatul căruia va fi de doar un an, până în 2019, când în întreaga țară se vor desfășura alegeri locale ordinare, scrie ZDG. Publicația face o sinteză a principalelor promisiuni electorale făcute de către candidații la funcția de primar de Chișinău pentru alegerile locale din 20 mai 2018.
Petru Bogatu menționează în editorialul său din deschide.md că stânga are la ora actuală patru candidați în Chișinău, iar dreapta opt. Cu toate acestea, este limpede că electoratul rusofil are un candidat comun – Ion Ceban (PSRM). De ani buni, electoratul prorus are un candidat comun nu pentru că ar exista un singur concurent pe segmentul lor de eșichier politic, ci pentru că ei votează rațional. Tocmai de aceea va fi și un candidat comun al dreptei. Ceea ce nu reușesc să realizeze partidele, vor face alegătorii. Experiența scrutinelor din Chișinău demonstrează că cetățenii sunt mai rezonabili decât politicienii și caută în fața urnelor de vot să aleagă rațional. În ciuda egoismului unor actori politici, dreapta va avea un candidat comun chiar în primul tur de scrutin. Dacă va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, anume acesta, adunând voturile alegătorilor pro-europeni, se va bate cu Ceban pentru fotoliul de primar.