Adevărul: Cea mai bună soluționare a chestiunii frontierei cu România ar fi unirea celor două state (Revista presei)
-
14 August 2018 12:43
Cotidianul scrie că la protestul anunțat „pentru 26 august este nevoie de un plan, dar nu unul care să fie citit sub forma de rezoluție de pe o scenă, votat de zeci de mii de oameni, iar apoi respectat de nimeni”. Autorul se pronunță împotriva instalării unei scene în PMAN. „De acolo, cu un patetism demn de lucruri mai bune, se spun aceleași lucruri pe care le știm demult cu toții. Care se vorbesc pe la televizor, se scriu în materiale jurnalistice sau pe rețelele de socializare. De ce românii de peste Prut pot să vină la proteste, să stea pe frig și pe arșiță câte 5-6 ore, uneori mai mult, fără să le spună unii ceea ce demult știu? – se întreabă autorul. Oamenii, văzând că toți sunt egali, fără corifei și dirijori, se vor responsabiliza mult mai mult și vor înțelege că la protest nu vii pentru a aștepta cineva să-ți spună ce să faci. Există suficient discernământ pentru a putea decide”.
Adevărul publică un comentariu referitor la scrisoarea premierul Republicii Moldova transmisă recent prim-ministrului României, privind aglomerațiile de la frontiera moldo-română. Potrivit publicației, prin acest gest, premierul Filip ar „mușca mâna întinsă care dă bani, burse, cetățenii și cumpără produse moldovenești. Totodată, autorul explică faptul că Republica Moldova are parte astăzi de aglomerație la punctele de trecere a frontierei cu România pentru că România a avut o implicare determinantă în liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, iar dacă e să fim foarte concreți, evident că cea mai bună soluționare a chestiunii frontierelor ar fi, evident, UNIREA celor două state. Acesta este răspunsul la scrisoare pentru domnul Filip și toți cei preocupați”, scrie Adevărul.
Ziarul de Gardă dezvăluie „Cum circulă mita în justiția din R. Moldova. Un procuror prins cu mită a recunoscut și a dezvăluit circumstanțele în care a primit mii de euro în mai multe tranșe pentru a influența judecători de la Curtea de Apel Bălți și de la Curtea Supremă de Justiție. Cea care l-a denunțat a fost o angajată a Curții de Apel Chișinău, care i-a și propus și oferit procurorului banii chiar în biroul său de serviciu, ea fiind în rol de intermediar. După ce „afacerea” a eșuat, iar persoanele care doreau să-și facă dreptate prin mită au constatat că au achitat banii în zadar, i-au cerut înapoi de la „intermediară”. Pentru că procurorul deja cheltuise banii, nu i-a întors, iar funcționara de la Curtea de Apel nu a rezistat presiunii și a depus un autodenunț la organele de drept”.
Editorialistul Nicolae Negru revine la cazul jurnalistului și regizorului Viorel Mardare. „Șocată, oripilată de această lovitură ticăloasă, lumea nu se sperie, ci se solidarizează cu tânărul. Ca niciodată, o mulțime de oameni îi sar în ajutor, fac donații pentru ca el să poată urma un tratament costisitor într-un centru medical din străinătate și, în două zile, este adunată suma necesară. Societatea își face datoria, doar reprezentanții statului păstrează tăcerea. Ar fi timpul ca și ei să intre în scenă, scrie autorul. Deși s-a strâns suma preconizată, ceva bani suplimentari nu strică, vor fi necesari.
Există mai multe motive care obligă stătulețul Republica Moldova să intervină, inclusiv financiar, întru susținerea lui Viorel Mardare: 1) fiindcă are anumite obligațiuni față de ocrotirea sănătății lui Viorel, pe care nu le-a respectat. 2) fiindcă sistemul de ocrotire a sănătății nu a putut depista la timp maladia, deși cetățenii întrețin – e adevărat, cu chiu, cu vai – un institut specializat în domeniu. 3) fiindcă e vorba de un caz rar, ieșit din comun, de o lovitură cruntă a destinului, care trebuie să determine o reacție adecvată din partea statului. Și nu în ultimul rând, 4) fiindcă un stat normal asigură un tratament gratuit în cazul acestor maladii, 5) fiindcă Guvernul are la dispoziție un fond de rezervă pe care îl poate cheltui în cazuri neprevăzute”, subliniază N. Negru în Ziarul Național.