Adevărul: „Fațetele Rusiei în R. Moldova: voronismul și dodonismul. De ce Igor Dodon este mai periculos decât Vladimir Voronin” (Revista presei)

  • 15 Ianuarie 2020 09:41
Adevărul: „Fațetele Rusiei în R. Moldova: voronismul și dodonismul. De ce Igor Dodon este mai periculos decât Vladimir Voronin” (Revista presei)

Oligarhul Vladimir Plahotniuc și-a planificat fuga din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, dezvăluie portalul Anticorupție.md. ”Un document exclusiv obținut de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) demonstrează că fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și-a pregătit din timp ieșirea din scena politică moldovenească și exit-ul, împreună cu toată familia sa, în Occident. (…) Destinația aleasă de familia Plahotniuc a fost orașul Miami, statul Florida, un loc preferat de magnații din Europa de Est.

Plahotniuc a apelat la serviciile firmei Candela Eig Jurgens LLC din Miami, pentru a-și facilita obținerea vizei de investiții de tip VISA-E2. Acest tip de viză se referă la „investiții substanțiale” pe care candidatul este obligat să le facă pe teritoriul SUA. Pregătirile pentru plecarea din Moldova au început în martie 2019, cu aproape trei luni înainte să cadă guvernul democraților. (…)  Plahotniuc își anunța intrarea în SUA, împreună cu soția și cei doi fii ai săi, la 15 mai 2019 și avea intenția să locuiască pe teritoriul SUA cinci ani de zile”, notează Anticorupție.md.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul ambasador al R.Moldova la ONU, Vlad Lupan, afirmă despre decizia Departamentului de stat al SUA de a ridica vizele fostului lider al PD Vlad Plahotniuc și familiei sale, că acesta este un semnal, prin care Statele Unite demonstrează că luptă împotriva corupției. ”Și iată acum, acest mesaj a fost transmis în cazul Republicii Moldova. Aparent, aș crede și după o anumită perioadă de discuții dintre o serie de reprezentanți ai partidelor politice din Republica Moldova - fie la guvernare, fie în afara guvernării - cu autoritățile americane ca acest act să se întâmple. Și probabil ca urmare a zvonurilor care au ajuns inclusiv la autoritățile americane că dl Plahotniuc s-ar afla în Statele Unite. Poate chiar nu atât zvonurilor, cât informației că opinia publică cunoaște despre acest fapt.”

Uniunea Europeană ne-ar ajuta în lupta cu corupția, dacă s-ar inspira de la Statele Unite ale Americii, care au anunțat că-i interzic lui Plahotniuc și familiei sale șederea în America, și ar întocmi o „listă mai lungă cu indezirabili corupți din R. Moldova, care submină statul de drept și democrația”. De această părere este expertul în probleme de politică externă, Victor Chirilă, citat de Ziarul Național, care spune că acea eventuală listă ar trebui să conțină numele persoanelor implicate în spălarea celor peste 20 de miliarde de euro din Rusia, precum și ale celor care au contribuit la furtul miliardului. Expertul crede că decizia Departamentului de Stat îl vizează nu doar pe Plahotniuc, dar este, fără îndoială, un mesaj adresat și Partidului Democrat, care „în loc să se reabiliteze, a ales să recidiveze alături de Dodon și stăpânii săi de la Moscova”.

Solicitat de Cotidianul, analistul politic Anatol Țăranu a subliniat că „SUA promovează și susțin regimuri democratice, iar domnul Plahotniuc nu se înscria în această dimensiune. El a adus prejudicii foarte serioase dezvoltării democratice a R. Moldova, și anume acest lucru a fost menționat în postarea secretarului de stat american”, notează analistul. El presupune că  ieșirea spectaculoasă a lui Plahotniuc din scena politică moldovenească nu putea fi făcută fără ca el să primească anumite garanții. ”Garanțiile date au venit, probabil, inclusiv din partea SUA. Altfel, nicicum în 15 minute ambasadorul SUA putea să-l convingă pe domnul Plahotniuc să abandoneze un proiect de viață. Atunci când a expirat un anumit termen și aceste garanții nu mai erau valabile, lui Plahotniuc i s-a dat posibilitatea, pe parcursul a jumătate de an, să-și aranjeze lucrurile. Mai departe, pe cont propriu”, a adăugat Anatol Țăranu.

Urmărirea penală pe numele șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) a fost pornită în baza declarațiilor unui fost subaltern al lui Viorel Morari, scrie Ziarul de Gardă, care a aflat că procurorul care a depus un autodenunț în care îl vizează pe Morari este Mircea Ciobanu, care a activat anterior în cadrul PA, iar din 2018 a fost numit procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. „Urmărirea penală a fost pornită în baza procesului verbal de autosesizare care a avut la fundament o scrisoare anonimă. Însă, ulterior, a fost depus un autodenunț de către un procuror, iar prin acel autodenunț, procurorul a recunoscut faptul falsificării unor anumite documente, invocând că a făcut acest fapt la indicația domnului Morari. Alte probe ale acuzării nu ne-au fost prezentate. Nici în ședința de judecată, nici până la ședință”, a comunicat avocatul șefului suspendat al PA, Vasile Foltea.

Adevărul publică o analiză semnată de Cristina Melnic, despre ”Fațetele Rusiei în R. Moldova: voronismul și dodonismul. De ce Igor Dodon este mai periculos decât Vladimir Voronin”. Autoarea subliniază că cel mai periculos aspect al „dodonismului” față de „voronismul” este ”servilitate permanentă de care dă dovadă Igor Dodon, venită din vulnerabilitatea de la investițiile rusești. (…) dat fiind faptul că Rusia are un deosebit interes strategic din cauza Transnistriei și a graniței Republicii Moldova cu NATO și Ucraina, administrația de la Kremlin are niște cerințe de la Igor Dodon, pe care acesta nu a întârziat să le îndeplinească”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău