ADEVĂRUL: Cum NE MINT „veștile bune” de la statistică

  • 01 Octombrie 2015 09:30
ADEVĂRUL: Cum NE MINT „veștile bune” de la statistică

Revista presei din 25 septembrie 2015

Ambasadorul SUA la Chișinău pune degetul pe rană: „Moldova ar avea de câștigat de la cooperarea cu FMI”, susține James D. Pettit, într-un interviu din Ziarului NAȚIONAL. Excelența Sa vorbește și despre protestele din centrul Chișinăului și explică cauzele care au făcut ca SUA să nu mai prelungească Programul Compact în R. Moldova.

România salvează oligarhia? – se întreabă editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național, referindu-se la împrumutul 150 de milioane de euro anunțat de București în acest moment critic pentru RM. La o privire mai atentă însă, lucrurile nu par atât de simple, depășind în mod evident limitele unei „afaceri de partid”. Autorul scrie că România intervine ca stat, fiindcă în joc se află  stabilitatea, independența și cursul european al R. Moldova în ultimă instanță. Probabil, autoritățile de la București sunt informate privind „dimensiunea geopolitică” a colapsului BEM, posibila implicare a Rusiei, interesată în mod evident în destabilizarea R. Moldova, scrie editorialistul.

Tot în Ziarul Național, comentatorul Victor Ciobanu atenționează că Moldova o ia la stânga. ”În timp ce guvernarea încearcă să mențină corabia pe linia de plutire, stânga se pregătește de alegeri anticipate”, scrie autorul.
Adevărul notează că Dodon s-a aliat cu Usatîi și au instalat 100 de corturi în fața Parlamentului.

Jurnal de Chișinău relevă că manifestația anunțată de socialiști și primarul de Bălți ar fi pusă la cale de coloana a cincea a Moscovei pentru a deturna protestul Platformei DA, dar și că acestea reprezintă un risc real pentru Republica Moldova de a aduce la putere o guvernare care ar îndepărta pentru totdeauna R. Moldova de vectorul european.

Cum ne mint „veștile bune” de la statistică – un titlu din Adevărul de astăzi. Ziarul comentează că ”în timp ce autoritățile, experții autohtoni și internaționali au prognoze pesimiste privind evoluțiile economice, Biroul național de Statistică are doar vești bune. În condițiile în care datele statistice stau la baza politicilor economice și sociale este necesară o aliniere urgentă a acestora la standardele europene pentru ca să fie corecte și relevante”, scrie Adevărul.

Timpul preia un articol semnat de ministrul afacerilor externe al Lituaniei Linas Linkevicius despre propaganda rusească: Minciunile trebuie încătușate – titrează publicația.

Octavian Țâcu descrie în Timpul cum are loc „Criminalizarea fotbalului”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău