Aderarea R. Moldova la Convenția globală privind recunoașterea studiilor superioare și denunțarea altor două acorduri încheiate pe platforma CSI, printre deciziile aprobate de Guvern
-
06 Septembrie 2023 12:25
Eliberarea din funcție a unui secretar de stat de la Ministerul de Interne, numirea unei ambasadoare în India, aderarea Rep. Moldova la Convenția globală privind recunoașterea studiilor superioare și denunțarea altor două acorduri încheiate pe platforma CSI, au fost printre deciziile adoptate astăzi de către cabinetul de miniștri, transmite Radio Chișinău.
Demisia lui Igor Trofimov din funcția de secretar de stat de la MAI, după tragedia din iunie de pe Aeroportul din Chișinău, a fost printre primele decizii adoptate de către Guvern.
O altă hotărâre se referă la numirea Anei Taban în funcția de ambasadoare a Rep. Moldova în India. Propunerea a venit de la Ministrul de Externe, Nicu Popescu.
„Pentru țara noastră este foarte important să dezvoltăm relații de parteneriat și prietenie cu Rep. India, inclusiv din perspectiva intensificării relațiilor comerciale și explorării unor noi piețe de desfacere”, a spus Popescu.
De asemenea, miniștrii au aprobat alocarea a peste 360 de milioane de lei pentru majorarea capitalului social al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Proiectul a fost prezentat de către secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii, Angela Țurcanu.
„Mijloacele financiare sunt prevăzute în legea Bugetului pentru anul curent și urmează a fi redirecționate pentru achitarea unor lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, cu o lungime de 233 km, care sunt în desfășurare, și va legătura feroviară între șapte raioane”, a menționat Țurcanu.
De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Convenția globală privind recunoașterea studiilor superioare. Aceasta ar însemna că diploma ar putea fi recunoscută în 21 de țări.
Totodată, Executivul a denunțat acordul încheiat pe platforma CSI ce se referă la frecvențele radio și asigurarea compatibilității electromagnetice, din motiv că nu ar corespunde priorităților de securitate ale Rep. Moldova și necesităților tehnologice actuale.
Un alt acord denunțat ține de crearea și funcționarea filialelor instituțiilor de învățământ superior în statele-membre ale CSI. Potrivit autorilor proiectului, acordul respectiv nu mai este viabil, nu este aplicat și nu corespunde relațiilor actuale.