Aderarea Albaniei la UE primește un ajutor neașteptat: ChatGPT, cel mai ”inteligent” consilier al Tiranei

  • 17 Decembrie 2023 08:45
Aderarea Albaniei la UE primește un ajutor neașteptat: ChatGPT, cel mai ”inteligent” consilier al Tiranei

Guvernul albanez va folosi serviciile inteligente ale ChatGPT pentru traducerea miilor de pagini care cuprind măsuri și prevederi legale ale Uniunii Europene în limba albaneză, urmând ca apoi să le integreze în structurile legislației existente în Albania, relatează afaceri.news.

Găselnița găsită de Tirana vine ca urmare a semnării unui acord cu șefa companiei OpenAI, care a dezvoltat modelul de inteligență artificială, Mira Murati, născută în Albania, transmite publicația Euractiv.com.

Albania este cea mai pro-UE țară din Europa, peste 97% din populația țării pronunțându-se în favoarea aderării, în ciuda faptului că a stat vreme de 14 ani în anticamera Uniunii.

Mira Murati ocupă funcția de Chief Technology Officer (CTO) la OpenAI, fiind, vreme de 4 zile, CEO al companiei, în urma demiterii intempestive a lui Sam Altman, pe data de 17 noiembrie 2023. La scurt timp, Altman a revenit în funcție, iar Murati, la rândul său, a reprimit funcția anterioară, de CTO.

Născută la Vlorë, pe coasta albaneză a Mării Adriatice, Murati și-a făcut primele studii universitare la Tirana înainte de a se muta în Statele Unite pentru a studia informatica la Universitatea Dartmouth. Ea s-a alăturat echipei OpenAI în 2016, în calitate de inginer, fiind promovată în funcția de CTO în 2019. De-a lungul celor patru ani în care a ocupat funcția, Mira Murati a fost principala responsabilă de activitățile de cercetare și dezvoltare a tehnologiei inteligenței artificiale, inclusiv a modelului ChatGPT.

Albania + ChatGPT = love

Pentru Tirana, inteligența artificială va fi de mare ajutor pentru accelerarea traducerii și adaptării la legislația albaneză a numeroaselor documente ale Uniunii Europene, în încercarea de a facilita aderarea mai rapidă la blocul comunitar a țării.

În principiu, ChatGPT este un model de limbaj bazat pe inteligența artificială, dezvoltat de Mira Murati alături de echipa ei de la OpenAI, lansat abia în urmă cu un an, pe 30 noiembrie 2022. Acesta produce texte pe baza întrebărilor sau solicitărilor introduse de un utilizator și poate genera conținutul acestuia sau să îl traducă din alte limbi; de asemenea, este capabil să compună muzică, să scrie programe de calculator, să genereze diverse idei de afaceri, să rezume texte ș.a.m.d.

Dar premierul albanez, Edi Rama, a avut o altă idee pentru utilizarea sa.

Modelul de inteligență artificială care va fi utilizat de guvernul albanez va traduce în albaneză documentele UE și va oferi o imagine detaliată privitoare la toate modificările necesare la legislația națională pentru ca aceasta să se poată alinia la regulile UE. De asemenea, va oferi analize cuprinzătoare privind impactul tuturor măsurilor și modificărilor necesare, analize care, în mod obișnuit, ar consuma mult timp și ar impune mobilizarea unor întregi echipe de experți în diferite domenii.

Edi Rama a declarat că, în acest fel, Albania va reuși să câștige timp și, mai ales bani:

”Ar fi fost nevoie de o armată întreagă de traducători și de un batalion de avocați, care costă milioane de euro.”

Premierul a explicat că, imediat după ce i-a venit ideea, a programat o întâlnire telefonică cu Mira Murati pentru a i-o comunica:

”Mi-a răspuns o voce prietenoasă, așa că am îndrăznit să-i cer ajutorul pentru a pregăti Albania mai repede pentru aderarea la UE. La început, a râs și a crezut că glumesc”, a spus el.

În cele din urmă, continuă Rama, șefa de la OpenAI a fost de acord cu propunerea sa, așa că a fost înființată o echipă mixtă între angajați de la OpenAI și de la Agenția Națională pentru Societatea Informațională din Albania (AKSHI).

În cadrul summit-ului UE de la Bruxelles, premierul albanez va prezenta proiectul omologilor săi din țările membre UE, alături de un test de succes al ”modelului albanez de inteligență artificială pentru transpunerea legislației însumând cele 280.000 de pagini de acte normative ale UE”.

Inteligența artificială, spaima corupției

Guvernul de la Tirana a anunțat încă din luna august că va începe să folosească ChatGPT pentru a crea servicii complementare celor ale administrației publice, prin intermediul platformei de e-Albania. Sistemul folosește un operator virtual care se bazează pe ChatGPT, pentru a oferi contribuabililor răspunsuri în timp real. Autoritățile se așteaptă ca platforma să fie pe deplin operațională la începutul anului 2024.

Premierul Rama a mai anunțat că inteligența artificială urmează să înlocuiască o mare parte a serviciilor publice aflate în sarcina administrației locale și naționale, în special în domeniul achizițiilor publice, în încercarea de a combate corupția.

”Indiferent câte persoane corupte vor ajunge să fie pedepsite, corupția va rămâne o problemă atâta timp cât modernizarea și calitatea serviciilor publice nu vor reuși să țină pasul cu transformările tehnologice pe care le traversăm. Iată cum timpul ne oferă binecuvântarea tehnologiei digitale și a inteligenței artificiale și vom putea grăbi foarte mult acest proces”, a spus el.

Rama a mai declarat că procedurile existente în achizițiile publice sunt ”arhaice”, fiind afectate de prezența mult prea multor ofițeri și comisari de achiziții pe lanțul de control și decizie. Ca atare,

”… vom introduce achizițiile prin AI, adică datele vor fi preluate de AI, nu de către un individ anume sau de o companie, iar toată procedura va fi astfel transparentă pentru toată lumea.”

14 ani de așteptare

Albania a solicitat aderarea la UE în 2009 și a primit statutul de țară candidată în 2014.

Negocierile de aderare au fost parțial deblocate anul trecut, după ani de întârzieri. Aderarea Albaniei este luată la pachet cu cea a Macedoniei de Nord, blocajul fiind depășit după ce Bulgaria și-a ridicat obiecțiile privitoare la accederea nord-macedonenilor.

Totuși, Albania nu a ajuns încă în linie dreaptă, în condițiile în care Grecia și-a menținut, la rândul său, alte obiecții. Atena a amenințat că va continua să respingă negocierile de aderare a Albaniei, din cauza încarcerării etnicului albanez de etnie greacă Fredi Beleri, arestat sub suspiciunea de corupție și cumpărare de voturi înainte de alegerile locale din 2023, când a fost ales primar în orașul Himarë, din sudul țării.

Albania va fi prima țară care va implementa utilizarea inteligența artificială în procesul de aderare la UE și, dacă demersul va avea succes, ideea Tiranei va avea un impact semnificativ asupra procesului de aderare și în cazul altor țări candidate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău